Манафорт отримав мільйони за просування інтересів Путіна – АР

Середа, 22 березня 2017, 11:55
Манафорт отримав мільйони за просування інтересів Путіна – АР
Flickr/Stock News USA

Екс-голова виборчого штабу Дональда Трампа Пол Манафорт таємно працював на російського мільярдера Олега Дерипаску, просуваючи інтереси Володимира Путіна. Він пропонував протидіяти антиросійській опозиції у пострадянських країнах.

Про це пише The Associated Press із посиланням на свої джерела та документи, які опинилися в розпорядженні агенції. Це повністю спростовує твердження адміністрації Трампа і самого Манафорта про те, що вони ніколи не діяли в інтересах Росії.

У червні 2005 року Манафорт запропонував секретний план, який передбачав його вплив на політичні та бізнес-відносини, а також на висвітлення новин у США, Європі та у країнах колишнього СРСР в інтересах влади Путіна.

Манафорт передав свій план російському алюмінієвому мільярдеру Олегу Дерипасці, наближеному до Путіна. Манафорт заключив контракт з Дерипаскою на $10 мільйонів щорічно, починаючи з 2006 року. Це підтверджують люди, які знали про платежі Манафорту. Крім того, у розпорядженні АР опинилися записи ділових операцій. Манафорт і Дерипаска співпрацювали як мінімум до 2009 року.

Російський мільярдер дав Манафорту близько $19 млн, щоб інвестувати в українську телекомпанії під назвою "Чорноморське кабельне телебачення" ( в статті АР компанія називається Black Sea Cable – примітка УП). У Дерипаски заявили, що після отримання коштів Манафорт перестав відповідати на запити Дерипаски про те, як саме були використані гроші.

Плани Манафорта були викладені у документах, отриманих АР, серед яких стратегічний меморандум і ділова документація про міжнародні перекази на мільйони доларів. 

Отримані ділові записи підтверджують більш тісні зв’язки Манафорта з інтересами Путіна в регіоні. У рамках гучного скандалу і розслідування щодо зв'язків Трампа з Росією ім'я Манафорта було згадано 28 разів під час слухань комітету з розвідки Палати представників, в основному в контексті його роботи в Україні. Однак ніхто не згадав ім'я Дерипаски.

Згідно з документацією, Манафорт планував відкрити офіс в Москві. Крім того, деякими проектами Манафорта в Україні керував саме Дерипаска, а не місцеві політики.

Урешті-решт, Манафорт розсварився із Дерипаскою, і в 2014 році вони судилися в арбітражному суді Кайманових островів.

У коментарі АР Манафорт підтвердив, що працював на Дерипаску, однак заявив, що це стосувалося лише бізнесу. "Моя робота на Дерипаску не мала відношення до лобіювання політичних інтересів Росії", - сказав Манафорт.

У своє чергу речник Дерипаски відмовився коментувати цю інформацію, а в 2008 у олігарха заявляли, що ніколи не наймали Манафорта.

Манафорт пропонував розширити свою діяльність у Східній Європі до Узбекистану, Грузії та Таджикистану шляхом підтримки проросійських політиків та протидії антиросійським діячам.

Відпрацьовуючи контракт на $10 мільйонів, Манафорт не використовував свою відому консалтингову фірму "Davis Manafort", а натомість використовував компанію "LOAV Ltd", яку він зареєстрував у Делавері в 1992 році.

Раніше народний депутат України Сергій Лещенко у статті "Манафорт і Янукович відмивали гроші через Киргизстан" розповів, що Партія регіонів оплачувала послуги політтехнолога Пола Манафорта з використанням офшорних юрисдикцій і банків сумнівної репутації.

Тетяна Кусок, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування