Росія підлизується до депортованих із Криму в 1940-ві роки

Середа, 22 березня 2017, 14:45

Російська Держдума планує спростити отримання заходів соцпідтримки для громадян анексованого Криму, які стали жертвами політичних репресій у 1940-ві роки.

Як пишуть "Известия", законопроект Руслана Бальбека пропонує видавати довідку про реабілітацію без підтверджувальних документів із колишніх "союзних республік".

Це актуально для кримчан, які не можуть отримати такий документ у державах, які не визнають Крим частиною Росії.

Бальбек пояснив, що заходи соціального захисту, пільги й компенсації репресованим кримчанам і їхні родичам можливі лише після отримання довідок про реабілітацію. Однак уповноважені органі Узбекистану, Казахстану й Таджикистану або не відповідають на запити МВС РФ, або відповідають на них із великою затримкою.

Незаконно обраний від Криму депутат пропонує дозволити МВС і прокуратурі РФ у подібних випадках видавати відповідні довідки на підставі рішень судів чи архівних довідок – будь-яких наявних на руках у громадян документів, що підтверджують факт заслання, висилки й проживання в спецпоселеннях.

Голова комітету з національностей Ільдар Гільмутдінов розповів, що на розгляді палати зараз два законопроекти, які стосуються прав реабілітованих кримчан.

Один із них полегшує отримання посвідки на проживання для незаконно депортованих із Криму в 1944 році, його Держдума планувала ухвалити у другому читанні 22 березня.

Гільмутдінов пояснив, що цей закон спрямовано, насамперед, на представників народів, незаконно депортованих із Кримської АРСР за національною чи іншими ознаками.

У законі "Про правове становище іноземних громадян у РФ" пропонують скасувати норму про те, що для одержання посвідки на проживання іноземець повинен пробути в Росії не менше року, підставою для чого є дозвіл на тимчасове проживання.

Крім того, представникам депортованих народів не зможуть відмовити в отриманні посвідки на проживання або анулювати виданий раніше документ, якщо заявники не зможуть підтвердити можливість утримувати себе й членів родини в Росії.

За даними російської влади, щороку до Криму повертається близько тисячі депортованих; у республіках Середньої Азії проживають близько 120 тисяч кримчан, із них близько 20 тисяч готові повернутися.

У РФ 21 квітня відзначають День відродження реабілітованих народів Криму.

В Україні жертв депортації вшановують 18 травня, бо того дня у 1944 році влада СРСР почала примусово виселяти кримських татар із Криму.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...