В НАЗК пояснили, що е-декларації мають подавати лише посадовці ЗСУ

Неділя, 26 березня 2017, 01:37
В НАЗК пояснили, що е-декларації мають подавати лише посадовці ЗСУ

З числа військовослужбовців Збройних Сил України до суб’єктів декларування, визначених Законом, належать лише військові посадові особи.

Про це йдеться у відповіді НАЗК на запит народного депутата Андрія Журжія, яку він опублікував у facebook.

Відповідно до Закону України "Про запобігання корупції", прийнятому у 2014 році, подавати е-декларації зобов’язані військові посадові особи ЗСУ. При цьому, згідно із Законом України "Про військовий обов’язок і військову службу", військові посадовці – це військовослужбовці, які обіймають штатні посади, пов’язані з виконанням  організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків, або які спеціально уповноважені на виконання таких обов’язків.

"З огляду на викладене вбачається, що з числа військовослужбовців Збройних Сил України до суб’єктів декларування, визначених Законом, належать лише військові посадові особи", - роз’яснили у НАЗК.

Раніше, у четвер, 23 березня, Рада ухвалила законопроект №6172, яким звільнила військовослужбовців-контрактників та мобілізованих бійців (які, згідно з роз’ясненням НАЗК, не входили до списку осіб, зобов’язаних подавати е-декларації) від обов'язку заповнювати електронні декларації.

Документ був затверджений із правками, внесеними в тому числі з голосу. Були зокрема враховані поправки депутата Тетяни Чорновол, раніше відхилені комітетом з питань боротьби з корупцією, який очолює Єгор Соболєв. Він розкритикував кінцевий варіант документу та виступив за повторне друге читання законопроекту.

Водночас, як зазначила виконавчий директор ГО "Інституту масової інформації" Оксана Романюк, внесені зміни до законодавства в частині е-декларування навіть торкнуться журналістів. Вона сказала, що розглядає це як тиск і ускладнення роботи журналістів.

24 березня Верховна Рада спробувала, але не змогла скасувати результати голосування за цей законопроект.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News