Українську "дочку" Сбербанку продадуть за $130 млн - ЗМІ

Середа, 29 березня 2017, 07:38

Покупці заплатять за український "Сбербанк" приблизно $130 млн.

Про це повідомляє "Комерсант" з посиланням на джерела.

За словами джерел, сума в $130 млн порівнянна з капіталом українського ПАТ "Сбербанк", яка, згідно з міжнародною звітністю за січень-вересень 2016 року, становить $ 144 млн.

Відзначається, що покупці - бізнесмен Григорій Гусельников через Norvik Banka отримає 45%, а син власника нафтової компанії "Русснефть" Михайла Гуцерієва Саїд - 55%.

Всі кошти, за словами джерел "Ъ", надійдуть покупцеві відразу після вступу в силу договору купівлі-продажу. Згідно з повідомленням "Сбербанку", угода повинна бути закрита до кінця першого півріччя. Сторони коментувати деталі угоди відмовилися.

За словами співрозмовників, переговори з цими інвесторами "Сбербанк" вів з кінця 2016 року.

"Початково обговорювалася істотно більш висока сума угоди, але санкції, введені президентом України щодо російських банків в середині березня, значно скоригували ситуацію", - сказало одне з джерел.

Крім того, за словами джерел, ще більше, ніж санкції, ситуацію погіршили акції українських активістів, які блокували офіси Сбербанку.

Відзначається, що одних домовленостей для здійснення угоди недостатньо, її повинен узгодити Нацбанк України.

В НБУ "Ъ" повідомили, що не отримували офіційного повідомлення від потенційних покупців або відповідних документів.

Як пише газета, ризики того, що НБУ може не затвердити угоду, існують, але формальних підстав не видно, обидва покупця придбають банк не через російські структури. З боку Гусельникова покупцем виступає латвійський Norvik Banka, з боку Саїда Гуцерієва - білоруська компанія.

Гусельников повідомив, що після завершення угоди банк буде працювати під брендом латвійського Norvik Banka. Він висловив надію, що після зміни власника санкції України з банку будуть зняті.

Однак, як пише "Ъ" розраховувати на автоматичне зняття санкцій покупцям не варто. У НБУ відмовилися надати коментарі з даного питання, зазначивши, що воно "потребує додаткового опрацювання".

Сбербанк увечері 27 березня оголосив про продаж 100% акцій української "дочки" консорціуму інвесторів, куди увійдуть Norvik Banka (належить бізнесменові Григорію Гусельникову) і білоруська приватна компанія.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування