Умеров і Чийгоз просять нардепів висунути Меджліс на "Нобеля"

Четвер, 30 березня 2017, 09:59

Кримські політв'язні Ільми Умеров і Ахтем Чийгоз закликають українських парламентаріїв висунути Меджліс кримськотатарського народу на здобуття Нобелівської премії миру в 2018 році.

Про це йдеться у їхньому відкритому листі від 29 березня, опублікованому у Facebook Умерова.

Він пояснює, що спілкується з Чийгозом через його захисників, бо Ахтем понад два роки перебуває в слідчому ізоляторі Сімферополя, а сам Умеров – під підпискою про невиїзд удома.

На думку Чийгоза й Умерова, заслуга Меджлісу і його прихильників у тому, що опір анексії й боротьба за громадянські права в Криму тривають.

"Оcь уже понад 3 роки Крим перебуває в російській окупації й уже 6 місяців спливло відтоді, як влада Росії, порушуючи всі міжнародні норми, заборонила діяльність представницького органа кримських татар – Меджлісу кримськотатарського народу, – оголосивши його екстремістською організацією й фактично звинувативши весь народ в екстремізмі", – зазначають Чийгоз і Умеров.

Вони нагадують, що "усі міжнародні інституції визнали цю заборону незаконною й такою, що порушує права й свободи кримськотатарського народу".

"Незважаючи на пережиту в 1944 році тотальну депортацію, болісне повернення на Батьківщину наприкінці 80-х, нинішні випробування окупацією й ту непомірно велику ціну, яку платить національний рух корінного народу, кримські татари залишаються головною силою опору російській окупації півострова й продовжують боротися – за повернення Криму під юрисдикцію України", – зазначається у зверненні.

"Багато хто з активістів і саме керівництво Меджлісу перебувають у вигнанні, у в'язницях, чи під постійним переслідуванням з боку російських спецслужб у Криму", – наголошують Чийгоз і Умеров, переслідувані владою РФ.

"Заслуга Меджлісу і його прихильників у тому, що опір окупації й боротьба за свої права, всупереч переслідуванням, не припинилися. Заборона Меджлісу – не лише визнання з боку влади РФ (нехай і мимовільне) значимості й дієвості його ролі в боротьбі зі збройною окупацією й анексією, але й спроба залякати, вселити крижаний страх у патріотів, які залишаються в Криму", – заявляють вони.

Умеров і Чийгоз зазначають, що "демократія" і "права людини" – це "найважливіші слова для членів нескореного Меджлісу кримськотатарського народу", який надихається прикладами радянських дисидентів та інших громадських активістів.

"Ми закликаємо українських парламентарів висунути Меджліс кримськотатарського народу на здобуття Нобелівської премії миру у 2018 році. Ми сподіваємося, що ваші колеги в Європі й США підтримають цю ініціативу", – пишуть вони.

"Сприймаємо цей заклик не лише як нагороду, якої Меджліс, безперечно, гідний, але і як інструмент продовження боротьби за звільнення Криму й відновлення територіальної цілісності України", – додають кримські політв'язні.

"Ми щиро віримо, що кримськотатарський опір не марний, що наш приклад надихне тисячі людей у різних куточках Землі на боротьбу з несвободою й пригнобленням", – заявляють вони.

Чийгоз і Умеров – бахчисарайські політики, Чийгоз – заступник голови Меджлісу, забороненого в Росії як організація. Проти них в анексованому Росією Криму порушено кримінальні справи.

Олена Рощенко, УП

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
21:57
оновленоУ частині областей оголошували повітряну тривогу. У Конотопі та Сумах чули вибухи
Усі новини...