СК РФ звинуватив українські спецслужби у викраденні волонтерів на Донбасі

Понеділок, 17 квітня 2017, 16:23

Слідчий комітет РФ порушив справу за ст. 126 КК РФ (викрадення людини) через нібито викрадення українськими спецслужбами російських волонтерів на території ОРДЛО в 2014-2015 роках.

Як повідомляє прес-служба СК РФ, в ході розслідування кримінальної справи про викрадення громадян РФ співробітниками українських силових структур отримані додаткові відомості про викрадення громадян Російської Федерації "учасниками зазначеного злочинного співтовариства" в період з 2014 по 2015 рр. з метою подальшого необґрунтованого притягнення російських громадян до кримінальної відповідальності.

Там повідомили, що в грудні 2014 року на блокпосту, розташованому поблизу селища Червоний Партизан Донецької області, співробітники українських спецслужб вчинили викрадення 36-річного громадянина Російської Федерації, який не брав ніякої участі в конфлікті на південному сході України, а приїхав на територію ОРДО як волонтер для "надання допомоги у відновленні виробництва в Донецькій народній республіці".

Після викрадення росіянина нібито незаконно утримували в різних приміщеннях, розташованих на території міст Новоградівка, Волноваха і Маріуполь, в тому числі у вантажному контейнері.

"Потім співробітниками українських спецслужб російський громадянин був доставлений в один з відділів УСБУ в Донецькій області, де за надуманими підставами затриманий за підозрою в скоєнні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 КК України (створення терористичної групи чи терористичної організації, керівництво такою групою або організацією або участь у ній, а також організаційне чи інше сприяння створенню або діяльності терористичної групи чи терористичної організації), і згодом незаконно засуджений. Лише через 2 роки потерпілого звільнили", - заявили в СК РФ.

Крім того, там стверджують, що в квітні 2015 року озброєними особами поблизу селища Оленівка Донецької області було викрадено волонтерів російського Фонду допомоги біженцям, співвітчизникам і російськомовному населенню "Своїх не кидаємо", серед яких в тому числі перебували російські громадяни, які везли з міста Луганська до Донецької області гуманітарний вантаж (речі, продукти харчування і т.д.).

"Після чого викрадених російських громадян незаконно і проти їх волі насильно утримували в підвальному приміщенні одного з відділів УСБУ в Донецькій області, а потім під надуманим приводом вони були затримані за підозрою в скоєнні злочину, аналогічного вищевказаному, і згодом обміняні на українських військовослужбовців, затриманих представниками самопроголошених Донецької і Луганської народних республік", - заявили в СК РФ.

Там відзначили, що за вказаними фактами порушено кримінальну справу за ознаками злочинів, передбачених ст. 126 КК РФ (викрадення людини). В даний час проводяться слідчі дії та оперативно-розшукові заходи, спрямовані на встановлення всіх обставин злочинів.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування