Лутковська пропонує омбудсмену РФ разом провідати українських політв'язнів

П'ятниця, 29 вересня 2017, 10:19

Уповноважена ВР з прав людини Валерія Лутковська запропонувала своїй колезі з РФ Тетяні Москальковій "організувати спільний візит" до українців, що ув'язнені в Росії.

Про це повідомляє у Facebook офіс Лутковської.

Зокрема, вона ініціює особисті зустрічі з Олегом Сенцовим, Олександром Кольченком, Романом Сущенком, Миколою Карпюком, Станіславом Клихом та Павлом Грибом.

Лутковська нагадала Москальковій про "позитивне сприйняття" представниками громадських, правозахисних і міжнародних організацій їхнього попереднього спільного візиту до Сімферопольського і Миколаївського слідчих ізоляторів.

"Висока оцінка наших спільних зусиль у сфері захисту прав громадян обох держав свідчить про існування суспільного запиту на подальший розвиток і зміцнення такої форми практичної взаємодії", – йдеться у листі українського омбудсмена.

Також Лутковська запропонувала російській колезі здійснити спільний візит у пенітенціарні установи України з метою моніторингу дотримання прав громадян РФ, які перебувають в них. Зокрема йдеться про Віктора Агєєва у Старобільському СІЗО Луганської області.

"Таким чином, ми зможемо розвинути практику взаємних спільних моніторингових візитів до місць несвободи з метою вивчення стану дотримання прав громадян обох держав в цих установах, а також інформування суспільства про дотримання прав людини", – каже Лутковська.

Як відомо, українського режисера Олега Сенцова, якого Росія звинувачує у тероризмі, нещодавно етапували з колонії в Якутії у невідомому напрямку. Де він зараз, ані Україні, ані його адвокату не повідомляють.

Російський військовослужбовець Віктор Агєєв був затриманий українськими військовими в Луганській області наприкінці червня. Зараз він знаходиться в СІЗО в Старобільську.

Агєєв підтвердив, що служить у збройних силах РФ за контрактом і був відправлений на схід України.

Українська правда