Россільгоспнагляд вважає, що в Росію таємно ввозять український сир

Четвер, 25 січня 2018, 09:11

У Россільгоспнагляді підозрюють, що до 25% сирів на російському ринку можуть бути українського походження.

Про це повідомляє РБК.

За словами офіційного представника відомства Юлії Мілано, заборонена через продембарго продукція перепаковується в Білорусії і ввозиться під виглядом сиру з Македонії, Ірану та інших країн.

Відзначається, що в жовтні 2017 року на пункті пропуску "Червона гірка" на кордоні з Білоруссю співробітники Россільгоспнагляду зафіксували провезення 75 партій "білково-жирового продукту" з Македонії, Китаю, Ірану, Сан-Марино.

Але ветеринарні служби цих країн на запит Россільгоспнагляду відповіли, що дану продукцію ні в Росію, ні в Білорусі не відвантажували.

На думку керівника Россільгоспнагляду Сергія Данкверта, це може свідчити про легалізацію українського сиру або білково-жирового продукту через Білорусію (зокрема, через "Белтаможсервіс").

У зв'язку з цим Данкверт нібито навіть написав в середині грудня 2017 року листа заступнику голови Мінекономрозвитку.

"При цьому мова йде про постачання на територію Росії "небезпечної і низькоякісної продукції ", - цитує листа Данкверта РБК.

За даними Россільгоспнагляду, щорічний обсяг поставок в Росію сироподібних продуктів, вироблених переважно з рослинних жирів, але які видаються за молочні сири, досягає 150-300 тисяч тонн на рік.

Мілано вважає, значна частина таких продуктів випущена в Україні.

За даними Федеральної митної служби, якщо припустити, що обсяг імпорту сирних продуктів у 2017 році залишився на рівні 2016 року, і з урахуванням даних Россільгоспнагляду, то частка сироподібної продукції у всій категорії сирів на російському ринку в минулому році могла скласти від 15 до 25,5 %.

Відзначається, що Білорусь є найбільшим постачальником сиру і сирних продуктів в Росію – за підсумками 11 місяців 2017 року на неї припало більше 84% від всієї ввезеної продукції, або 119,4 мільйона тонн.

Щоб підвищити контроль за сироподібною продукцією, що надходить в Росію, Россільгоспнагляд хоче внести її до переліку товарів, що підлягають ветеринарному контролю.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування