Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Голова Ради НБУ пропонує забрати у Нацбанку частину резервів

Четвер, 22 лютого 2018, 12:53

Голова Ради Національного банку Богдан Данилишин пропонує перевести частину міжнародних резервів НБУ до фонду розвитку в держбюджеті.

Про це Данилишин написав на своїй сторінці в Facebook.

Рада НБУ пропонує знизити розмір загальних резервів Нацбанку з 10% від обсягу грошово-кредитних зобов'язань, закріплених законом про Нацбанк, до 5-7% з можливістю його підвищення до 10% за рішенням Ради.

"Такий гнучкий підхід дозволить вивільнити частину загальних резервів і збільшити обсяг коштів, які будуть перераховуватися до державного бюджету, сформувавши в ньому спеціальний Фонд розвитку", - написав він.

Данилишин вважає, що діюча методика визначення грошово-кредитних зобов'язань і розрахунку загальних резервів втратила свою актуальність після переходу Нацбанку до нового монетарного режиму інфляційного таргетування та введення в практику методик, що сприяють формуванню резервів під реалізовані й ймовірні ризики в достатньому обсязі.

"Для усунення надмірного формування резервів власного капіталу доцільно в законі "Про НБУ" уточнити термін "грошово-кредитні зобов'язання", - заявив він.

"Слід чітко визначити перелік зобов'язань, які включаються до розрахунку, обмеживши їх тільки твердими зобов'язаннями, строк пред'явлення яких не визначений, це: готівка в обігу і коррахунки банків в національній валюті", - написав глава ради Нацбанку.

Як повідомлялося, раніше перший віце-прем'єр Степан Кубів також заявив про необхідність внесення правок до закону про НБУ, які б передали частину його повноважень Раді з фінансової стабільності і знизили б його незалежність від Кабміну і Верховної Ради.

Згідно з оприлюдненим НБУ балансом, його зобов'язання на 1 січня 2018 року становили 817,59 млрд грн, з яких готівка в обігу і кошти банків - 401,54 млрд грн, загальні та інші резерви - 54,71 млрд грн, резерви переоцінки активів і зобов'язань - 153,69 млрд грн.

У той же час в балансі на початок цього року поки відсутні зобов'язання по перерахуванню прибутку в бюджет, що становили рік тому 44,38 млрд грн.

У законі про держбюджет-2018 передбачено, що Нацбанк цього року перерахує до держбюджету 50,55 млрд грн.

У 2017 році НБУ направив до держбюджету 44,38 млрд грн, ще 15,07 млрд грн з 59,45 млрд грн прибутку за 2016 рік було направлено на формування загальних резервів.

Економічна правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування