ЄСПЛ зобов’язав РФ виплатити Афанасьєву €2 тисячі за катування

П'ятниця, 9 лютого 2018, 09:53

Європейський суд з прав людини зобов’язав Росію виплатити 2 тисячі євро українському активісту, екс-політв'язню Кремля Геннадію Афанасьєву.

Про це Афанасьєв повідомив у Facebook.

"ЄСПЛ повністю підтвердив правдивість моїх слів та свідчень щодо моєї долі й умов утримання в Кремлівських катівнях та в цілому тих подій, що відбувалися за 767 днів мого ув'язнення", - написав Афанасьєв.

Водночас він додав, що "присуджені жалюгідні 2000 євро за пережиті мною знущання свідчить лише про те, що суд пішов на поводу в російського уряду".

"ЄСПЛ сам порушив конвенцію. Він повинен був запропонувати Україні висловитися по суті моїх скарг бо я є громадянин України. Цього не сталося", - написав Афанасьєв.

Як повідомив правозахисник Ернест Мезак, який подавав звернення Афанасьєва в ЄСПЛ, скарг було дві. Вони стосувалася нелюдських умов під час довготривалого перевезення Афанасьєва у так званих вагонзаках – тюремных залізничних вагонах.

Мова йшла про тісноту, холод, неможливість стати на повний зріст та скористатися туалетом.

Як повідомлялося раніше, ЄСПЛ зобов’язав Росію виплатити 1 тисячу євро Афанасьєву.

Адвокат Афанасьєва Ернест Мезак, що подавав скаргу, назвав результати її розгляду "огидними", зазначивши, що ЄСПЛ призначив "компенсацію в тому розмірі, який влаштовував російську владу".

Геннадій Афанасьєв був затриманий співробітниками ФСБ у Сімферополі у травні 2014 року за звинуваченням у підготовці терористичних актів. Афанасьєв спочатку визнав свою провину і уклав угоду зі слідством, проте в суді відмовився від свідчень, заявивши, що дав їх під тортурами.

14 червня 2016 року його разом із Юрієм Солошенком повернули за обміном в Україну. Президент РФ Володимир Путін помилував їх у зв’язку зі станом здоров’я.

Читайте також: Без жодного шансу. Афанасьєв і Солошенко про те, як ФСБ ламає людей у полоні 

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...