Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Суду передали звернення Януковича до Путіна і коментар МЗС РФ

Вівторок, 6 березня 2018, 13:09

Оболонський райсуд Києва долучив до справи Віктора Януковича про державну зраду звернення екс-президента України до президента Росії від 1 березня 2014 року та відповідь Міністерства закордонних справ РФ щодо нього.

Адвокат попросив суд долучити звернення Віктора Януковича до Володимира Путіна на чотирьох аркушах разом із додатками на двох аркушах українською мовою, а також відповідь МЗС Російської Федерації на запит щодо реакції на те звернення.

Віталій Сердюк зачитав текст звернення Януковича до Путіна, з якого слідує, що екс-президент України просив президента РФ про консультації й використання збройних сил РФ, дислокованих в Україні, для "відновлення законності й миру" через "переворот".

Янукович пропонував Путіну обговорити тимчасову поліцейську чи миротворчу місію, гуманітарну допомогу.  

"Звертаюся до Вас із пропозицією невідкладно провести двосторонні консультації… щодо надання допомоги для відновлення законності, конституційного ладу в Україні та розгляду питання про можливість використання військової або поліцейської миротворчої місії", – зачитав Сердюк.

"Невідкладно поінформувати дипломатичними каналами світове товариство про офіційну позицію легітимного президента України щодо антиконституційного збройного державного перевороту в Україні та ініціативу президента України розпочати консультації щодо відновлення законності та конституційного ладу", – додав адвокат.

Сердюк заявив, що цей лист ще в 2016 році Генпрокуратура могла отримати від Януковича разом із його показаннями, які лягли в протоколи допитів. Захист отримав звернення від автора, сказав адвокат.

Крім того, Сердюк надав копію адвокатського запиту до МЗС РФ від 19 грудня 2017 року, в якому захист Януковича просили повідомити, чи надходило туди звернення Януковича від 1 березня 2014 року, чи розглянули його ініціативу й чи спрямовували відповідь.

За словами адвоката, МЗС РФ підтвердив, що отримував звернення Януковича і вирішив ознайомити з його змістом членів Ради безпеки ООН – що зробив Віталій Чуркін.  

"27 лютого 2014 року організатори держперевороту вимагали через МЗС України консультацій із Російською Федерацією за ст. 7 Договору про дружбу й партнерство. Нотою МЗС Росії від 27 лютого було відмовлено, оскільки воно відходило від тих, хто незаконно захопив владу", – заявив Сердюк.

"Розгляд ініціативи легітимного президента України аналогічного характеру про проведення консультацій двостороннього характеру не відбулося з причини прогресування дезорганізації державного апарату. Тож відповідь на звернення президента від 1 березня не надавалася", – додав адвокат.

Також Сердюк попросив долучати до справи відео з прес-конференції Януковича, яка відбулася 2 березня 2018 року, на якій екс-президент озвучив свою позицію.

Суд задовольнив прохання захисту.

Крім того, захист втратив одного свідка: екс-начальник управління СБУ в Києві Олександр Щеголєв, який перебуває в СІЗО, відмовився давати свідчення. Захист не наполягав на його допиті, оскільки той перебуває під слідством.

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування