Зустріч глав МЗС "нормандської четвірки": Клімкін розповів про "хороші новини"

Вівторок, 12 червня 2018, 02:30

Під час зустрічі глав МЗС "нормандської четвірки" сторони обговорили можливість розгортання миротворчої місії ООН на Донбасі та вперше торкнулися питання звільнення українських політв'язнів, які незаконно утримуються в РФ.

Про це міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив на брифінгу за підсумками зустрічі, передає "УНІАН".

Він підкреслив, що зустріч можна охарактеризувати як "реальну дискусію".

"Хороша новина полягає у тому, що ми сьогодні знову зібралися після певної паузи, у тому, що у нас сьогодні була реальна дискусія з можливістю обговорити ряд питань", - заявив Клімкін.

"Друга хороша новина полягає у тому, що у нас було реальне обговорення питань звільнення наших політичних в'язнів і заручників та формату миротворчої місії.

Це була дискусія з питань, які ніколи не дискутувалися у "нормандському форматі". Ми ніколи не говорили про політичних в'язнів взагалі, не тільки заручників, ми ніколи предметно, щонайменше, не обговорювали миротворчу місію, щодо чіткого визначення в чому полягає різниця в наших позиціях", - наголосив український міністр.

"І в цьому сенсі, я вважаю, що це була корисна місія. В сенсі результату - нам потрібні подальші дискусії, і ми будемо сфокусовано разом з нашими німецькими і французькими друзями їх проводити", - додав він. 

Російський міністр Сергій Лавров запевнив, що український омбудсмен Денісова буде мати доступ до тих, хто знаходиться за гратами. "Важливо, щоби вона мала доступ до всіх", - зауважив Клімкін.

"Але реальна мета - звільнити всіх", - підкреслив дипломат.

У ході зустрічі він називав конкретні імена, зокрема Олега Сенцова, Володимира Балуха, політичних в'язнів, які зараз голодують, хто знаходиться у важкому стані. 

"Ми домовилися, що будемо працювати далі, у різних форматах, в тому числі відбудеться зустріч на рівні політичних директорів, і потім ми будемо дивитися, чи буде потрібна ще одна міністерська зустріч", - зауважив Клмікін.

"Ми маємо визначити, чи є сенс для зустрічі на найвищому рівні. Ми говорили про важливість такої зустрічі найближчим часом, не визначали конкретних дат, а домовились працювати далі для того, щоб визначити загальні рамки і залишити два-три питання, які мають виключно політичне значення на рішення глав держав", - зазначив міністр.


Як повідомлялось, у Берліні завершилася зустріч міністрів закордонних справ країн, що входять до нормандського формату.

Нинішня зустріч очільників МЗС країн нормандського формату стала першою з лютого 2017 року.