РФ незаконно виселила з анексованого Криму тисячі українців - правозахисник

Четвер, 28 червня 2018, 16:53

Влада РФ незаконно виселила з анексованого Криму не менше 2425 громадян України, крім того 4,7 тис. ув'язнених українців були переміщені на територію РФ з метою їх видворення та заборону на повернення до Криму після звільнення.

Про це у Страсбурзі на сайд-івенті щодо ситуації у Криму "Colonization of Crimea as the Kremlin's Neo-Imperial Policy Tool" заявив адвокат, експерт громадської організації "Регіональний центр прав людини" Роман Мартиновський, пише Укрінформ.

"За період з липня 2014 до травня 2018 року судами Криму було винесено понад 9,5 тис. рішень у справах, пов'язаних з порушення міграційних правил. Перші випадки видворення почалися в липні 2014 року. Нами ідентифіковано 2425 осіб, які були виселені з території Криму", - заявив Мартиновський.

Ще один "метод зачистки" Криму стосується переміщення, депортації ув'язнених українських громадян з території Криму на територію РФ нібито для відбування покарання.

"Після звільнення практично всіх Мін'юст РФ визнає особами, перебування яких небажане на території РФ, вони також підлягають депортації з забороною на в'їзд в РФ і до Криму на 5, 10 років", - повідомив адвокат.

За його словами, кількість таких громадян становить не менше 4,7 тисячі осіб.

Як зазначив Мартиновський, видворення з Криму здійснюється двома способами: перший - т.зв. "контрольований самостійний виїзд", коли особа зобов'язана залишити територію протягом 5 діб з моменту вступу в законну силу рішення суду. Другий спосіб передбачає переміщення осіб до центру тимчасового утримання іноземних громадян і називається "примусове видворення".

"У Криму таких центрів немає, тому всі особи, до яких застосовується примусове видворення, переміщаються з Криму до РФ. Ми ідентифікували 5 таких центрів, де містилися громадяни України, іноземні громадяни та особи без громадянства. Термін утримання у таких закладах становить до 1,5 років ", - повідомив правозахисник.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування