Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

В ОБСЄ розказали про черговий російський "гумконвой" на Донбасі

П'ятниця, 29 червня 2018, 06:41

На контрольовану Росією територію Донбасу вдерся 78-й "гуманітарний конвой".

Про це повідомили в ОБСЄ.

"28 червня о 06:19 за московським часом 76-й російський конвой прибув на прикордонний пункт пропуску Донецьк", - йдеться у повідомленні.

Спостерігачі нарахували 17 автомобілів, які перетнули кордон і через кілька годин в тому ж складі виїхали назад в РФ. Конвой складався з одинадцяти вантажних автомобілів та шести машин супроводу, включаючи одну швидку допомогу. Всі вантажівки мали напис "Гуманітарна допомога з Російської Федерації".

В ОБСЄ зазначають, що транспортні засоби візуально перевірялися прикордонниками та митниками Російської Федерації лише ззовні. Три українських прикордонники та два митники у супроводі росіян також оглянули транспортні засоби ззовні (не входячи всередину).

В процесі перевірки не задіювали службових собак, а вся процедура тривала 45 хвилин.

О 13.10 конвой проходив перевірку на виїзді з України в РФ. Цього разу російські прикордонники перевіряли автомобілі з допомогою службових собак.

Згідно із заявою російських чиновників, цей конвой вважається 78-им, який був відправлений в Україну. Оскільки два з цих конвоїв не перетинали прикордонні пункти "Донецьк" або "Гуково", Місія спостерігачів їх не фіксувала. Отже, виходячи з підрахунку СММ, цей конвой вважається 76-им, який в’їхав в Україну.

Нагадаємо, РФ почала доставляти "гуманітарні вантажі" на територію ОРДЛО у серпні 2014 року. Станом на травень 2018 року РФ вже відправила в ОРДЛО 77 конвоїв з "гуманітарною допомогою". 

У місії ОБСЄ заявляють, що бойовики блокують допуск спостерігачів місії до непідконтрольної Україні ділянки кордону з РФ і не допускають до огляду вантажівок з "гумдопомогою". Інші представники міжнародних місій до огляду вмісту вантажів також не допускаються. 

За даними української сторони, у "гумконвоях" з РФ на територію окупованого Донбасу, серед іншого, завозиться озброєння для бойовиків ОРДЛО.

Більше про роботу місії ОБСЄ на кордоні між Україною та РФ читайте у матеріалі "Ілюзія контролю: Чому місія ОБСЄ не бачить танків росіян на кордоні"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Реклама: