У Дуди відповіли Туску щодо конфлікту між Польщею та Україною: ваші стимули не потрібні

Вівторок, 10 липня 2018, 13:20

Варшава не потребує "стимулів" президента Європейської ради Дональда Туска, який на прес-конференції за підсумками саміту Україна-ЄС застеріг Україну і Польщу від загострення історичного конфлікту.

Про це заявив заступник глави канцелярії президента Польщі Павел Муха, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Польське радіо".

"Прошу бути спокійним, польська влада розмовляє з українською стороною, але основою для порозуміння мусить бути історична правда. Тут не потрібні зовнішні стимули", - сказав він.

Представник президента Анджея Дуди додав, що в кулуарах саміту НАТО відбудеться зустріч лідерів Польщі та України.

"Я вважаю, що польська та українська сторони можуть чудово порозумітися. Те, що відбувається зустріч президентів Дуди та Порошенка, те, що триває діалог, свідчить, з усією симпатією до голови Дональда Туска, що його додаткові стимули не потрібні", - підкреслив Муха.

"Президент, перебуваючи в Україні, дуже чітко сказав про те, що відносини ми повинні розвивати на основі правди, на основі надійної інформації про усі події, що сталися. Це польське послання, президент дуже чітко сказав також про ексгумації жертв злочину", - розповів Муха.

Дональд Туск закликав обидві держави знайти порозуміння у конфлікті.

"Закликаю владу обох країн до нового підходу двосторонніх відносин і позитивного мислення. До конфлікту між нами можуть прагнути тільки наші суперники або політичні дурні", - зауважив Туск.

Нагадаємо, 27 червня Сейм Польщі ухвалив зміни до оновленого закону про Інститут національної пам’яті, скасувавши статтю, що передбачає кримінальну відповідальність за приписування польському народу злочинів нацистів, однак не став вилучати норми про "злочини українських націоналістів" і кримінальну відповідальність за них. Київ заявив, що зміни скандального закону не задовольнили сподівань української сторони.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування