Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Трамп і Столтенберг публічно посперечалися через гроші для Росії

Середа, 11 липня 2018, 10:37
Трамп і Столтенберг публічно посперечалися через гроші для Росії
Reuters

У Брюсселі у присутності ЗМІ відбулася жорстка дискусія між президентом Сполучених Штатів Америки Дональдом Трампом та генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом.

Про це повідомляє з Брюсселя кореспондент "Європейської правди".

В середу вранці були заплановані переговори політиків. Всупереч звичайній практиці, журналістам дозволили бути присутніми під час початку їхньої розмови, залишивши їх також на частину президента та генсека.

Столтенберг розпочав зустріч із розповіді про те, що витрати всіх партнерів на оборону зростають, 8 з 29 країн-членів НАТО виконують вимогу про 2% ВВП на оборону.

Але Трамп у відповіді заперечив, зробивши наголос, що США захищають Європу від Росії, в той час як європейські країни – заробляють гроші на торгівлі з РФ, а також спонсорують російську державу.

"Німеччина підтримує (НАТО) із витратами трохи більше ніж 1%, у той час як фактичний внесок США – 4,2%... Але при цьому Німеччина платить мільярди євро за газ Росії!" - обурився він.

"США захищають Німеччину, ми захищаємо Францію, ми захищаємо кожного (в Європі). Ми повинні зробити щось, ми не можемо примиритися з цим. Це неприйнятно, вони платять мільярди Росії, і ми маємо захищати їх!" - повторив Трамп декілька разів.

Столтенберг взявся опонувати президенту США, пояснюючи йому, що колективна оборона посилює НАТО. "Альянс довів, що ми сильніші, коли ми разом", - почав говорити він, але Трамп перервав його доводи.

"Як ми можемо бути сильнішими разом у протистоянні з Росією, якщо інші торгують з нею нафтою та газом!.. Ви просто робите Росію сильнішою", - заявив він, повторивши, що вважає "несправедливим" зобов’язання США захищати європейських союзників за цих умов.

Лише після короткої суперечки, що стала публічною, прес-служба Білого дому попросила журналістів залишити приміщення.

Скарги президента США пов’язані з тим, що багато держав-членів НАТО не виконують зобов'язання щодо виділення 2% ВВП на оборону, як було домовлено на саміті в Уельсі 2014 року.

Німецький уряд 6 липня схвалив проект федерального бюджету на наступний рік. Чи не найбільше зростання видатків передбачене на оборонну сферу - 42,9 мільярда євро, що приблизно на чотири мільярди євро більше, ніж цього року.

Раніше канцлерка Німеччини Ангела Меркель заявила, що до 2020 року Німеччина планує підвищити оборонний бюджет до рівня 1,5% від ВВП.

Міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн наполягала на необхідності виділити до кінця поточної каденції парламенту у 2021 році для Бундесверу на 15 мільярдів євро більше, ніж передбачено в бюджетному плані.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування