В СБУ кажуть, що ідентифікували 206 найманців "групи Вагнера" в Сирії

Четвер, 26 липня 2018, 17:37

У Службі безпеки України заявляють, що встановили та ідентифікували понад 200 найманців так званої "Приватної військової компанії Вагнера" ​​з яких не менше 80 загинули і понад 100 були поранені 7 лютого 2018 року в Сирії.

Про це на брифінгу 26 липня в Києві розповів керівник апарату глави СБУ Ігор Гуськов, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"СБУ встановила та ідентифікувала особистості 206 найманців" ПВК Вагнера ", які безпосередньо брали участь у так званому "пригожинському" наступі (в районі селища Хішам в Сирії). Наявні документи свідчать про те, що не менше 80 найманців загинуло, понад 100 отримали поранення різного ступеня тяжкості", - заявив він.

Гуськов представив персональні дані на 40 загиблих і 30 поранених в лютому в Сирії найманців "ПВК Вагнера".

За його словами, вище керівництво РФ напередодні президентських виборів в країні віддало наказ повністю приховати інформацію про ці втрати від російської громадськості, а родичам загиблих "відверто брехали".

"Але після президентських виборів в РФ родичі вбитих найманців по черзі, в умовах суворої секретності, почали отримувати труни зі своїми близькими. При цьому їх продовжували шантажувати невиплатами грошової допомоги за загибель найманця в разі розкриття інформації", - зазначив керівник апарату глави СБУ.

Гуськов також вказав, що з березня 2018 року по даний час у РФ проводилася операція з "розпорошення втрат по місяцях" з метою створення враження, що вбиті найманці "ПВК Вагнера" ​​гинули не в лютому, а в березні, квітні, травні або червні 2018 року.

Зокрема, з березня на одному з інформаційних ресурсів "окупаційної влади в ОРДЛО" з певною періодичністю стали з'являтися повідомлення про загибель найманців "ПВК Вагнера" ​​в Сирії.

Відзначається, що серед поранених в лютому 2018 року в Сирії СБУ ідентифікувала одного громадянина Казахстану і одного громадянина Молдови, і передала цю інформацію відповідним службам цих країн, за законодавством яких найманство є кримінальним злочином.

Серед поранених значиться громадянин РФ Андрій Лебедєв, який підозрюється СБУ в причетності до авіакатастрофи 14 червня 2014 року поблизу Луганська літака Збройних сил України Іл-76, в результаті чого загинуло 49 українських військовослужбовців.

Крім того, СБУ ідентифікувала 11 громадян Білорусі, з яких, щонайменше, 6 брали участь в "прігожінская настанні" 7 лютого 2018 року в Сирії.

"Спецслужби РФ продовжують незаконне таємне використання "ПВК Вагнера" для досягнення геополітичних цілей Кремля в Україні, Сирії та інших регіонах світу. За рахунок залучення до лав ПВК іноземних громадян російські спецслужби намагаються створити підготовлений резерв для розв'язання гібридної війни в інших країнах", - підкреслив Гуськов.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування