Світова організація торгівлі підтвердила програш України у торговельній суперечці з РФ

Понеділок, 30 липня 2018, 17:54

Світова організація торгівлі (СОТ) оприлюднила звіт за результатами торгової суперечки України та РФ щодо обмежень Росією експорту українського залізничного обладнання.

Відповідна доповідь є у розпорядженні "Європейської правди".

Починаючи з 2014 року російські сертифікаційні органи без достатніх обґрунтувань почали масово припиняти дії виданих раніше сертифікатів відповідності українських виробників, а також без достатніх на те підстав обмежили видачу нових сертифікатів. Більше того, одночасно в РФ відмовилися визнавати сертифікати, видані українським виробникам у Білорусі та Казахстані, хоча за регламентом Митного союзу такі сертифікати мають визнаватися всіма членами цього об'єднання. 

За даними уряду, внаслідок цих обмежень український експорт залізничної продукції в РФ з 2012 по 2016 роки скоротився більш ніж у 20 разів - із $2,6 млрд до $95 млн (наразі такі товари експортує в Росію лише "Інтерпайп" Віктора Пінчука).

Згідно документом, експертна панель відхилила ключові вимоги та аргументи України.

В СОТ назвали неправомірною відмову росіян визнавати сертифікати, видані Білоруссю та Казахстаном. Окрім того, експерти стали на бік Києва, визнавши деякі процедурні порушення з боку РФ.

Одночасно експерти СОТ визнали правомірною відмову РФ від сертифікації української продукції. На додачу експертна група відмовилася бачити системність порушень з боку РФ.

Читайте детальніше у статті на ЄвроПравді: "СОТ перевела стрілки: Україна програла вже другу справу про російську торгову війну".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування