Дитина, що отруїлася у таборі, у комі 2 ступеню, підтримується апаратно

Середа, 4 липня 2018, 11:32
Дитина, що отруїлася у таборі, у комі 2 ступеню, підтримується апаратно

8-річна дівчинка, яку госпіталізували з отруєнням з  оздоровчого закладу санаторного типу "Славутич" на Київщині, другу добу перебуває в комі, життєдіяльність її підтримується апаратно.

Про це "Українській правді" повідомив голова Київської обласної адміністрації Олександр Горган.

"Дівчинка у комі другого ступеня, на штучній вентиляції легень, вся життєдіяльність підтримується апаратно, на гемодіафільтрації (очищення крові поза організмом людини – ред.), має набряк мозку. Наразі за її життя борються лікарі "Охматдиту", - розповів Горган.

Він розповів, що увечері 2 липня дівчинка з мамою приїхала до лікарні з ознаками розладу травлення, загальною слабкістю, блювотою.

"Потім у дитинки різко погіршився стан уже під час огляду лікарями, вона втратила свідомість, а десь близько 20:40 у неї почалися судоми. Її перевели в реанімаційне відділення. Її підключили до апарату штучної вентиляції легень. Викликали реанімаційну бригаду, вона приїхала о 5 ранку 3 липня. У цей момент дівчина мала серцеву і легеневу недостатність і перебувала у комі другого ступеню", - розповів Горган.

Він пояснив, що реанімаційна бригада приїхала лише вранці, тому що і медперсонал табору, і персонал центральної райлікарні порушили протокол і не повідомили про отруєння відразу.

"3 липня була динаміка до погіршення стану, ця ніч була критична, але вночі стан дівчинки стабілізувався. Хоча загроза не минула, але розгортання збільшення набряку мозку зупинилося. Дівчинка досі у комі, вся на апараті підтримки", - сказав Горган.

Він також наголосив на тому, що персонал приватного табору 4 години не пускав прокурора та працівників Держпродспоживчслужби.

"Прокурора району, працівників лабораторної служби не пропускали на територію санаторію більше 4 годин, фактично їх допустили, тільки коли стало відомо, що я вже їду у табір. Дітей фактично тримали у заручниках, і нікого не пускали", - сказав голова КОДА.

Він відзначив, що працівники табору порушили приписи компетентних посадових осіб і "перешкоджали проведенню своєчасного обстеження дітей і забору матеріалу".   

"Зараз по факту порушено кримінальне провадження, і зараз з'ясовується правомірність рішень і дій різних посадових осіб уже в рамках кримінального провадження", - сказав Горган.

Інших дітей, які з ознаками отруєння перебували у медізоляторі табору, а також ще 5 дітей санаторного закладу батьки забрали додому.

"Загалом забрали 16 дітей, 11 – це та спортивна група, і ще батьки забрали 5 інших дітей. Вони зараз вдома, їх стан здоров'я моніториться, їх супроводжують лікарі Києва", - сказав Горган.

Результатів аналізу зібраного у таборі біоматеріалу він чекає за кілька днів.

За даними Держпродспоживчслужби, у госпіталізованої у важкому стані дівчинки попередній діагноз "енцефаліт".   

Водночас, згідно з повідомленням МОЗ, дівчинка госпіталізована у тяжкому стані "через наявність супутнього захворювання".

Ще один випадок масового отруєння дітей стався 3 липня у санаторному закладі обласної ради "Поляна" у Баришівці. Там отруїлись 17 осіб.

"17 діток. У них є ознаки кишкової інфекції. Їх відразу оглянули, наразі вони ізольовані, дітей у складному стані немає. У закладі також відібрали змиви і ніші необхідні матеріали на аналіз. Також підготували місця у інфекційних закладах району на випадок, якщо у когось з дітей погіршиться самопочуття", - сказав Горган. 

Раніше повідомлялося про підозру на отруєння 12 дітей у приватному таборі ТОВ "Дитячий оздоровчий заклад санаторного типу "Славутич" на Київщині, одна дівчинка в комі.

ТОВ "Дитячий оздоровчий заклад санаторного типу "Славутич" раніше належав благодійному фонду "Дорога майбутнього", заснованому коханкою екс-президента Віктора Януковича Любов’ю Полєжай.

Прокуратура Київської області розпочала кримінальне провадження через отруєння 12 дітей у дитячому таборі.

Ірина Балачук, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування