Музей на Поштовій: У Мінкульті заявили, що зі статусом пам'ятки "затягують" у КМДА

Субота, 7 липня 2018, 17:44

Питання, пов'язані зі збереженням та музеєфікацією археологічних знахідок на Поштовій площі перебувають у сфері відповідальності органу охорони культурної спадщини КМДА, а подання щодо занесення пам'ятки до Реєстру за категорією національного значення до Мількультури України не надходило.

Про це заявила заступниця глави Мінкультури Тамара Мазур, повідомили у прес-службі Мінкульту. 

У МКУ заявили, що занесення об'єкта культурної спадщини до Реєстру та внесення змін до нього проводяться відповідно до категорії пам'ятки, зокрема, пам'ятки національного значення  - постановою уряду, після подання центрального органу виконавчої влади. 

"Мінкультури неодноразово (останні листи: від 10.08.2017 та від 2.07.2018) зверталося до Департаменту культури виконавчого органу КМР (КМДА) та до голови КМДА особисто, а також під час численних обговорень на спільних нарадах з нагадуваннями щодо надання облікової документації для вирішення питання щодо занесення пам'ятки до Реєстру за категорією національного значення. Станом на 5 липня відповідного подання до Мінкульту від Департаменту культури КМДА не надходило", - заявили у відомстві. 

У Мінкульті при цьому висловили "готовність оперативно розглянути відповідні матеріали у разі їх надходження від органу охорони культурної спадщини КМДА, як це передбачено нормативними приписами актуального законодавства". 

Також у МКУ підкреслили, що "надання статусу "національного" розкопкам, які є процесом пізнання історичного минулого шляхом вивчення решток матеріальної культури, є неможливим з точки зору права у сфері охорони культурної спадщини, оскільки його надають виключно пам'яткам культурної спадщини". 

За словами Мазур, кількість, стан та умови зберігання рухомих предметів, що походять з розкопок на Поштовій площі, на даний час достеменно міністерству не відомі. 

"До всього, зазначеного у дозвільних документах Археологічного музею Інституту археології НАНУ жодна речова знахідка за весь час 4-річних розкопок на Поштовій площі передана не була", - пояснили у МКУ. 

Раніше заступник голови КМДА Олексій Резніков заявив, що з 2015 року археологи, що проводили розкопки на Поштовій площі, не передавали знахідок до фондів Інституту археології НАН України і не надали жодного наукового звіту, як того вимагає законодавство. 

Резніков також заявив, що рішення щодо створення підземного археологічного музею на Поштовій площі було ухвалено ще у 2015 році -  розпорядження КМДА №1055 "Про збереження, дослідження та консервацію археологічних знахідок на Поштовій площі" видано 28 жовтня за підписом мера Віталія Кличка.

Згодом Резніков заявив, що "відповідно до законодавства, створення музею на Поштовій у Києві перебуває у компетенції Мінкультури, яке зайняло пасивну позицію у цьому питанні і не реагує на пропозиції щодо співпраці зі столичною владою".

5 липня Верховна Рада рекомендувала уряду створити на Поштовій площі Києва музей і заборонити будівництво торгово-розважального центру. Постанову про збереження історико-культурної спадщини на Поштовій підтримали 294 нардепи. 

Згідно з документом, Кабмін має вжити заходи для збереження об’єктів історико-культурної спадщини на Поштовій площі.

Нагадаємо, частину вулиці середньовічного Києва на Поштовій площі було виявлено у лютому 2015 року під час розкопок. Глава Мінкультури заявив, що забудовник Поштової площі мусить змінити проект забудови. Згодом на розкопках стався обвал ґрунту і археологи призупинили роботи.

У квітні 2015 року стародавню вулицю засипали землею – нібито щоб зміцнити розкоп і захистити його від дощу і сонця. Кличко запевняв, що археологічну знахідку на Подолі збережуть, але це досі не зроблено.

21 червня 2018 р. влада Києва, попри тиск громадськості, ухвалила двояке рішення: пообіцяла зберегти артефакти Поштової площі, але не розірвала інвестиційний договір на будівництво ТРЦ у історичному місці столиці.

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що музей на Поштовій площі все-таки буде.

Активісти, що вимагають створення на Поштовій площі музею замість торгово-розважального центру, проводять біля місця розкопок акцію, а одна з учасниць акції навіть оголосила голодування

Читайте також: "Чи вдасться створити музей на Поштовій замість торгового центру?"