Музей на Поштовій: У Кличка заявили, що не бачили від археологів жодного звіту

П'ятниця, 29 червня 2018, 22:58
Музей на Поштовій: У Кличка заявили, що не бачили від археологів жодного звіту

Заступник голови КМДА Олексій Резніков заявив, що з 2015 року археологи, що проводили розкопки на Поштовій площі, не передавали знахідок до фондів Інституту археології НАН України і не надали жодного наукового звіту, як того вимагає законодавство. 

Як повідомили на офіційному порталі КМР та КМДА, про це Резніков заявив 29 червня в ефірі каналу "112".

"Польовий комітет при Інституті археології НАН України не отримував за 2015, 2016, 2017 і 2018 роки від Центру археології Києва наукові звіти за результатами археологічних досліджень на Поштовій площі... До фондів Інституту археології НАН України не надходили колекції чи окремі предмети з розкопок Поштової площі, хоча це обумовлено у дозволах Мінкультури на право розкопок на вказаній ділянці", – зацитував Резніков відповідь Інституту археології за підписом директора Чабая.

Він додав, що "незрозумілим є той факт, чому ані звітів не має, ані знахідки не передані до державних фондів". 

"Згідно із законом, саме археолог мав провести первинну консервацію (знахідок на Поштовій - ред). Самі археологи заявили, що не можуть зробити консервацію, оскільки просто не вміють і не має технологій в Україн", - заявив Резніков.

Він додав, що КМДА "неодноразово зверталася до Мінкульту" з пропозиціями передати знахідки, які археологи мали передати до держфондів, перенаправити до фондів Києва".

"Ми зверталися до Мінкульту ще минулого року з проханням все знайдене на Поштовій площі і передане до держфондів, через відповідні процедури передати до музейних фондів Києва", - зазначив посадовець. 

Замовником об’єкту "Реконструкція транспортної розв’язки на Поштовій площі Києва" – КП "Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва" 4 рази оголошувалась процедура закупівлі послуг, пов’язаних з консервацією археологічних знахідок на Поштовій площі, з них двічі – у 2017 році.

Вказані процедури закупівель жодного разу не відбулися через відсутність учасників, зазначили у КМДА. 

Також Резніков заявив, що рішення щодо створення підземного археологічного музею на Поштовій площі було ухвалено ще у 2015 році -  розпорядження КМДА №1055 "Про збереження, дослідження та консервацію археологічних знахідок на Поштовій площі" видано 28 жовтня за підписом мера Віталія Кличка.

Заступник голови КМДА повідомив, що у 2016 р. КП "Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд Києва", що є замовником реконструкції транспортної розв’язки на Поштовій, "уклало договір на проведення наукового дослідження ... та наукової обробки археологічних знахідок для створення підземного археологічного музею".

"Саме через розробку концепції експерти визначать, яким бути музею. Переможцем закупівель стало ТОВ "Науково-практичний центр реконструкції історичного середовища". Під час ухвалення бюджету Києва у 2016-му  було закладено фінансування суми договору з НПЦ на рівні 17,81 млн грн. У 2017 році за фактично виконані роботи з бюджету міста сплатили 1,3 млн грн. Роботи включали й розробку концепції створення підземного музею. Передбачений договором календарний план виконання робіт НПЦ, починаючи з І кварталу 2017 року порушено, концепцію підземного музею не розроблено. Актуальним є питання розірвання договору з вказаним ТОВ, експертизи використання бюджетних коштів нею та проведення міжнародного архітектурного конкурсу на створення концепції", – додав Резніков. 

Нагадаємо, частину вулиці середньовічного Києва на Поштовій площі було виявлено у лютому 2015 року під час розкопок. Глава Мінкультури заявив, що забудовник Поштової площі мусить змінити проект забудови. Згодом на розкопках стався обвал ґрунту і археологи призупинили роботи.

У квітні 2015 року стародавню вулицю засипали землею – нібито щоб зміцнити розкоп і захистити його від дощу і сонця. Кличко запевняв, що археологічну знахідку на Подолі збережуть, але це досі не зроблено.

21 червня 2018 р. влада Києва, попри тиск громадськості, ухвалила двояке рішення: пообіцяла зберегти артефакти Поштової площі, але не розірвала інвестиційний договір на будівництво ТРЦ у історичному місці столиці.

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що музей на Поштовій площі все-таки буде.

Активісти, що вимагають створення на Поштовій площі музею замість торгово-розважального центру, проводять біля місця розкопок акцію, а одна з учасниць акції навіть оголосила голодування

Читайте також: "Чи вдасться створити музей на Поштовій замість торгового центру?"

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування