Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Верховна Рада рекомендувала створити музей на Поштовій площі

Четвер, 5 липня 2018, 11:36
Верховна Рада рекомендувала створити музей на Поштовій площі
УП

Верховна Рада рекомендує Кабінету міністрів створити на Поштовій площі Києва музей і заборонити будівництво торгово-розважального центру.

Відповідну постанову про збереження історико-культурної спадщини на Поштовій площі у Києві (№8541) підтримали 294 народних депутати.

Згідно з нею, Кабмін має вжити заходи для збереження об’єктів історико-культурної спадщини на Поштовій площі.

Зокрема, внести об’єкт культурної спадщини "Ділянка прибережного міського кварталу середньовічного Києва" на Поштовій площі столиці до Державного реєстру нерухомих пам'яток України за категорією "пам'ятки національного значення".

Крім того, автори погодилися додати до постанови пункти, в яких сказано:

"Рекомендувати Кабінету міністрів та Київській міській адміністрації створити Національний музей "Центр середньовічного міста" на території відкриття пам’ятки на Поштовій площі Києва та заборонити будь-які будівельні роботи на території Поштової площі та прилеглих територій, де були об’єкти культурної спадщини, до моменту виконання Кабінетом міністрів вимог пункту 1".

Винятком можуть бути будівельні роботи, пов’язані з безпекою цього об’єкта

Київській міській держадміністрації рекомендовано інформувати громадськість про стан музеєфікації об’єкта культурної спадщини та провести широке обговорення подальших кроків з метою зменшення соціальної напруги.

Іван Крулько ("Батьківщина") під час обговорення заявив, що древній Київ не можна забудовувати – та й взагалі потрібно обмежувати будівельні роботи "в усій центральній частині міста, яка є під захистом ЮНЕСКО".

"Ми розуміємо що цей проект постанови не є обов'язковою – це є рекомендація. Його можуть не виконати, об нього можуть витерти ноги – і робити своє. Але парламент хоча б політично заявить свою позицію", – сказав він.

У свою чергу, Єгор Соболєв ("Самопоміч") сказав. "Йдеться не лише про музей. Це частинка війни за незалежність. Росія заперечує нашу історію. Росія заперечує, що Київ був центром утворення великої держави".

"І цей музей, ці розкопки, це диво природи, яке Дніпро з Почайною нам подарували, є беззаперечним доказом: ви, як і мільйони людей з усього світу, будете потрапляти у Київ 9-12 століття", – зазначив він.

"Топ-корупція заважає ухваленню цього рішення на всіх рівнях: на рівні Київради, на рівні Верховної Ради, де інтереси колишнього завгоспа Януковича підтримує не одна людина. Але люди розуміють значення цього голосування", – додав Соболєв.

Андрій Лозовий (Радикальна партія): "З 1990-х років, початку 2000-х і нині красиве місто яке в світі називають "Новим Єрусалимом", уродується скляними свічками, які ставлять між історичних пам’яток і знищують культурну інфраструктуру міста".

"В цілому ми повинні говорити про радикальну музейну реформу… Держава, яка економить на музеях, деградує", – сказав також він.

Після рішення парламенту активістка Анабелла Моріна, яка 15 днів голодувала за Музей на Поштовій і потрапила в лікарню через це, оголосила, що вимоги почали виконувати – і вона припиняє голодування.

Анабелла Моріна також повідомила, що вранці на Поштову площу приходив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

Голова МЗС підтримав ідею створення Музею на Поштовій площі.

21 червня Київська міська рада ухвалила рішення про продовження археологічних розкопок на Поштовій площі без розриву інвестиційного договору із забудовником торгово-розважального центру.

І хоча київський міський голова Віталій Кличко заявляв, що це рішення передбачає створення на місці розкопок музею, а не просто публічного простору, активісти вимагали створити повноцінний музей на Поштовій і не добудовувати ТРЦ.

Олена Рощенко, УП, доповнено

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...