Дуда: Польсько-українські відносини треба будувати на історичній правді

Неділя, 8 липня 2018, 16:30
Дуда: Польсько-українські відносини треба будувати на історичній правді

Польща хоче підтримувати Україну та "буде великим другом України", а польсько-українські взаємовідносини "треба будувати на історичній правді".

Про це під час заходів з нагоди 75-х роковин Волинської трагедії заявив президент Польщі Анджей Дуда, повідомляє Польське радіо

"Ми хочемо підтримати Україну у реформах; ми хочемо, щоб Україна була безпечною державою, яка дивиться на Захід, на Європу, а не на Схід, звідкіля до України десятиліттями, а то й століттями приходить небезпека", - зазначив Дуда.

"Я хотів би, щоб ніколи більше одна нація не піднімала руку на іншу націю", - додав він. 

Дуда підкреслив, що він глибоко вірить у те, що "вільна, незалежна, суверенна Польща, буде великим другом України".

Також президент Польщі звернувся до української влади з проханням надати можливість проводити дослідження, які дозволили б ідентифікувати усіх жертв волинської трагедії.

"Наші відносини потрібно спирати на правду, її треба визнати. Там не може бути помсти, хоч є біль. Біль триватиме, проте я вірю, що час, який лікує рани, загоїть і ті страшні рани, що зберігаються у багатьох серцях з одного та іншого боку. Але наші добрі взаємини ми маємо будувати на історичній правді" - заявив Дуда.

Він зазначив, що "існує свідомість того, що поляки робили на Волині".

"В історії обох наших народів, польського та українського - це страшна карта. ... Були польські акції відплати, в яких гинули прості люди, звичайні українці. Вражає лише диспропорція: приблизно 100 тисяч поляків і приблизно 5 тисяч українців. Це справляє величезне враження, і це є історична правда" - заявив Дуда. 

Раніше президент Польщі Анджей Дуда приїхав до Луцька, щоб взяти участь у заходах, приурочених до 75 роковин Волинської трагедії.

11 липня у Польщі відзначають Національний день пам'яті жертв "геноциду, вчиненого українськими націоналістами". Вперше на державному рівні роковини Волинської трагедії у Польщі відзначили торік.

За даними ЗМІ, українська сторона пропонувала здійснити вшанування полеглих українців та поляків разом. Проте польська сторона відмовилася.

8 липня президент України Петро Порошенко заявив, що розраховує на перегляд Польщею положення в законі про Інститут національної пам'яті, що стосується "українських націоналістів".

"Ми підтримуємо ініціативи щодо перегляду відомих змін до польського законодавства про Інститут національної пам'яті. І розраховуємо, що буде переглянуте також положення, яке стосується оцінки українців", - сказав Порошенко.

27 червня Сейм Польщі ухвалив зміни до оновленого закону про Інститут національної пам’яті, скасувавши статтю, що передбачає кримінальну відповідальність за приписування польському народу злочинів нацистів.

Конституційний суд Польщі розгляне положення, де загадані "українські націоналісти".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...