Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Порошенко: Від суперечки польського та українського народів виграє лише третій

Неділя, 8 липня 2018, 16:59
Порошенко: Від суперечки польського та українського народів виграє лише третій
фото - прес-служба президента

Президент України Петро Порошенко заявив, що події 1943-1944 років на Волині мають стати "пересторогою", а від суперечки польського та українського народів "виграє лише третій".

Про це глава держави заявив 8 липня, перебуваючи на Волині у н.п. Гончий Брід, де бере участь у заходах з вшанування пам’яті жертв польсько-українського конфлікту 1943-1944 років. 

"Поляки і українці неодноразово разом боролися проти агресії Московії і не лише боролися, а й перемагали... Трагічні сторінки нашої історії, зокрема і кривавий конфлікт 1943-1944 рр. мають бути великою пересторогою", - заявив Порошенко.

Він додав, що про жертв трагедії "треба знати і постійно пам'ятати свої сторінки історії". 

"Ми, сучасні покоління українців і поляків, не маємо права ставити сьогодення і майбутнє в залежність від минулого. Адже як і в усі часи, від нашої суперечки виграє один - третій. Не українець і не поляк, а той, хто чинить агресію проти нашої держави зі Сходу зараз, захоплює українські землі, хто здійснив незаконну анексію Криму, хто зараз всередині країни намагається вести гібридну боротьбу", - підкреслив Порошенко.

"Це - щоб розколоти наш народ і розколоти український і польський народи. Хіба можемо дати їм хоч один шанс на перемогу? Це ворог, зайда, окупант. І ми ніколи не дамо йому жодного шансу", - заявив президент України.

Порошенко додав, що будь-який злочин проти мирного населення не має виправдання, "особливо беручи до уваги жахливий досвід російської агресії на сході України".

"Росія веде проти України, ... та й не лише. Проти Польщі, проти Європи, проти усього світу війну, щоб нав'язати свій "рускій мір". Спершу вони спробували це зробити проектом "Новоросія". Але ми обєдналися і зуміли зупинити їх, і проект був знищений нашими спільними зусиллями, не лише ЗСУ", - заявив президент.

За його словами, зрозумівши, що збройний наступ не є ефективним, іншими методами війни є маніпулювання питаннями спільного минулого, "зокрема, щоб вбити клин між польським і українським народами".

"Сильна позиція держави і народу в тому, щоб знайти сили визнавати помилки минулого, усвідомлювати їх справжні причини - щоб не допустити їх у майбутньому. На моє переконання, Польща і Україна засвоїли цей урок і мають бути гранично обережними і уважними щодо оцінок і щодо висновків", - підкреслив Порошенко.

Президент нагадав, що з президентом Польщі було досягнуто домовленості, "і я категорично проти відступати від них": "Історикам - історичне, науковцям - наукове, а політики мають працювати на людей і дивитися у майбутнє". 

"Упевнений, що ми не дозволимо тягнути з вогня полум'я історії, щоб запалити це зараз", - заявив він. 

"Лише міцне стратегічне партнерство між Україною і Польщею стане найкращою відповіддю агресивній політиці Кремля. Українсько-польський діалог на тему болісних сторінок минулого в умовах російської агресії має бути максимально виваженим, а рішення - добре продуманими", - підсумував Порошенко.

11 липня у Польщі відзначають Національний день пам'яті жертв "геноциду, вчиненого українськими націоналістами". Вперше на державному рівні роковини Волинської трагедії у Польщі відзначили торік.  За даними ЗМІ, українська сторона пропонувала здійснити вшанування полеглих українців та поляків разом. Проте польська сторона відмовилася.

8 липня президент Польщі Анджей Дуда приїхав до Луцька, щоб взяти участь у заходах, приурочених до 75 роковин Волинської трагедії.  Він заявив, що Польща хоче підтримувати Україну та "буде великим другом України", а польсько-українські взаємовідносини "треба будувати на історичній правді".

Президент України Петро Порошенко заявив, що розраховує на перегляд Польщею положення в законі про Інститут національної пам'яті, що стосується "українських націоналістів".

"Ми підтримуємо ініціативи щодо перегляду відомих змін до польського законодавства про Інститут національної пам'яті. І розраховуємо, що буде переглянуте також положення, яке стосується оцінки українців", - сказав Порошенко.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування