Україна не поїде на дитяче "Євробачення" через брак коштів

Понеділок, 9 липня 2018, 11:20
Україна не поїде на дитяче Євробачення через брак коштів

Цього року представник від України не зможе взяти участь у міжнародному дитячому пісенному конкурсі "Євробачення" через критичне недофінансування Національної суспільної телерадіокомпанії України.

Про це повідомляє UA: Суспільне.

"Участь у Дитячому Євробаченні передбачає значні витрати телерадіокомпанії на проведення відбіркового етапу, а також обов’язковий внесок до Європейської мовної спілки – організатора конкурсу – за участь у змаганні", – зазначає компанія.

"Цьогоріч НСТУ вперше не має фінансової можливості здійснити витрати на виробництво відбіркових турів, сплатити внесок та здійснити всі обов’язкові виплати", – додає вона.

У розподілі видатків державного бюджету України на 2018 рік для НСТУ передбачено лише 776 млн грн, що не покриває поточних операційних витрат компанії до кінця 2018 року.

Це фінансування вдвічі менше суми, гарантованої законом "Про суспільне телебачення і радіомовлення України", де йдеться, що бюджет НСТУ має становити 0,2% видатків загального фонду держбюджету за попередній рік, тобто 1,54 млрд грн.

"Критична ситуація незаконного недофінансування не залишає компанії жодних коштів не лише на оплату трансляції самих каналів, виробництво програм, закупівлю прав на спортивні події світового масштабу, але й на сплату обов’язкових внесків та платежів, не кажучи вже про необхідну модернізацію усіх регіональних та всеукраїнських теле- й радіоканалів Суспільного", – заявляє компанія.

"Для нормальної роботи телерадіокомпанії й усіх 23 регіональних філій необхідно 330 млн грн на оплату усіх видів трансляції протягом року; близько 139 млн грн на капітальні видатки; 50 млн грн на комунальні платежі, а також 31 млн грн податку на землю", – уточнює вона.

Щорічні членські внески до Європейської мовної спілки становлять близько 19 млн грн. Ще 744 млн грн на рік необхідно для оплати праці співробітників.

Виробництво контенту та забезпечення життєдіяльності компанії потребують видатків у сумі 150 млн грн та 72 млн грн відповідно. Таким чином, дефіцит бюджету "Суспільного" у 2018 році становить 759 млн грн., зазначає компанія.

"НСТУ є наймолодшим європейським суспільним мовником і за дослідженням Європейської мовної спілки – найменш фінансованим", – йдеться у повідомленні.

Дитячий пісенний конкурс Євробачення – щорічний міжнародний конкурс для дітей віком до 15 років, у якому беруть участь по одному представнику від кожної з країн-членів Європейської мовної спілки.

У листопаді 2018 року конкурс відбудеться у Мінську (Білорусь).

Україна брала участь у змаганнях з 2006 року – і вперше за історію конкурсу змушена відмовитись від участі, наголошує НСТУ.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...