Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Розкопки на Поштовій площі продовжать уже наступного року – КМДА

Понеділок, 13 серпня 2018, 13:44

Розкопки на території середньовічного кварталу Києва на Поштовій площі продовжаться після альтернативного зміцнення паль, але не раніше 2019 року.

Про це заявив на брифінгу заступник директора департаменту культури – начальник управління збереження історичного середовища та охорони об'єктів культурної спадщини Київської міської держадміністрації Олександр Нікоряк, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Місто і ми як управління охорони культурної спадщини переживаємо за те, що з тими артефактами буде. І якщо ми будемо й далі затягувати і нічого не робити, то ми можемо втратити не лише те, що вже розкопано і лежить просто неба кілька років, а й те, що перебуває в землі, те, що недопрацьовано, те, що потрібно рятувати", – сказав він.

За словами Нікоряка, на даний момент збираються пропозиції, яким чином далі проводити дослідження і розкопки на цій території.

А директор КП "Дирекція будівництва шляхово-транспортних споруд Києва" Максим Калінін заявив: "Ця ситуація, яка трапилася (підтоплення об'єкта – ред), і в зв'язку з тим, що будівельні та земельні роботи не проводяться нижче позначки 105, яка є сьогодні під плитою, не несе жодної загрози тим конструкціям, які вже побудовані".

За його словами, щоб проводити розкопки до позначки 96, необхідно альтернативно зміцнити палі – і проект такого зміцнення буде розроблено до кінця поточного року.

"Я підтримую колегу, що необхідно якомога швидше продовжити археологічні дослідження після того, як палі буде укріплено альтернативним проектом", – сказав Калінін.

Нікоряк підтвердив, що до зміцнення паль розкопки на об'єкті проводити не будуть.

"Як сказав колега, небезпечно заглиблюватися нижче, поки не буде альтернативного зміцнення цієї площі. Після зміцнення туди зайдуть археологи", – заявив він.

Що стосується прориву водопроводу і підтоплення, то, за словами Калініна, на даний момент проблема локалізована, проводять роботи з перевірки дренажної системи.

Як відомо, в ході реконструкції на Поштовій площі Києва знайшли пам'ятки історичної та археологічної цінності: знахідки XI-XII ст свідчать про розміщення в цій місцевості прибережного міського кварталу Середньовічного Києва.

5 липня Верховна Рада ухвалила постанову №8541 про збереження історико-культурної спадщини на Поштовій площі в Києві.

Проект рішення щодо Поштової площі передбачає передачу земельної ділянки та недобудованого об'єкта "Музей історії Києва", проведення археологічних досліджень ДП "Центр археології Києва Інституту археології НАН України" і подальше створення музею за проектом, який здобуде перемогу на міжнародному конкурсі.

На початку серпня Міністерство культури заявило, що починає процедуру надання Музею на Поштовій площі в Києві статусу пам'ятки національного значення.

8-9 серпня місце проведення розкопок затопило через прорив водопроводу, "Київводоканал" відремонтував водопровід лише наступного дня.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування