Після анексії Криму країни-члени НАТО збільшили витрати на оборону - ЗМІ

Вівторок, 14 серпня 2018, 03:46

Президент США Дональд Трамп заявив про те, що завдяки йому країни-члени НАТО збільшили витрати на оборону, однак насправді причина у президенті Росії Володимирі Путіні.

Про це повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що в минулому місяці генеральний секретар Організації Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг подякував Трампу за "явний вплив" на витрати на оборону союзників.

При цьому сам президент США заявляв, що його вимоги додали 41 мільярд доларів до європейських та канадським оборонних витрат.

Однак, за даними аналітиків, включаючи директора Carnegie Europe в Брюсселі Томаса Валасека, стрибок придбань літаків, кораблів і бронетехніки почався, коли Росія анексувала Крим.

"Країнам на східному кордоні НАТО не потрібен Дональд Трамп для збільшення витрат на оборону. Вони вирішили це задовго до того, як він прийшов до влади. Збільшення витрат було пов'язано з президентом, але це був Володимир Путін, а не президент США", - сказав Валасек.

За його словами, постійні прольоти російських літаків у повітряний простір НАТО, кібератаки на урядових і військових об'єктах, військові ігри на кордонах Прибалтики і звинувачення в тому, що саме Росія стоїть за невдалим переворотом у Чорногорії, змусили членів альянсу збільшити витрати на оборону.

Відзначається, що під час саміту НАТО в Брюсселі Румунія заявила, що вона купить ще п'ять F-16 у Португалії, збільшивши свою ескадрилью до 12-ти.

При цьому видання повідомляє, що країна, яка межує з Україною, Молдовою і Чорним морем уклала багатомільйонну угоду на придбання системи протиракетної оборони Patriot з Raython, а також планує збільшити кількість винищувачів і транспорту для берегової охорони.

Повідомляється також, що про придбання винищувачів заявили Словаччина і Болгарія.

У виданні додають, що крім іншого у Софії планують купити бронетранспортери і військові кораблі.

"Очікується, що в цьому році європейські члени НАТО витратять близько 60 мільярдів доларів на обладнання, а 13 східних членів профінансують близько 10% з цієї суми", - розповів науковий співробітник Міжнародного центру безпеки і оборони в Таллінні Тоні Лоуренс.

За його словами, нові учасники разом витратять на обладнання в цьому році ще близько 2 мільярдів доларів.

За даними НАТО, 7 з 10 найбільших витрат будуть спрямовані на схід.

Раніше Трамп заявив, що США захищають Європу від Росії, в той час як європейські країни - заробляють гроші на торгівлі з РФ, а також спонсорують російську державу.

У свою чергу генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг повідомив, що витрати всіх партнерів на оборону ростуть, 8 з 29 країн-членів НАТО виконують вимогу про 2% ВВП на оборону.

Читайте також: Трамп диктує ціну безпеки: що вирішив саміт НАТО і що отримала Україна

Раніше президент Росії Володимир Путін попередив про наслідки, якщо Україна стане членом НАТО.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування