Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Варфоломій сказав Кирилу про намір дати Україні автокефалію

П'ятниця, 31 серпня 2018, 14:30
Варфоломій сказав Кирилу про намір дати Україні автокефалію

Вселенський патріарх Варфоломій на зустрічі у Стамбулі повідомив предстоятелю Російської православної церкви патріарху Кирилу, що збирається надати Українській православній церкві автокефалію.

Про це повідомляє у Facebook речник УПЦ КП архиєпископ Євстратій (Зоря).

"Перші вістки з переговорів на Фанарі: патріарх Кирил не досяг всього, заради чого їхав", - пише він.

За словами Євстратія, після зустрічі патріархів до журналістів вийшов митрополит Еммануїл і розповів, що "ми повідомили патріарху (Кирилу - УП) про рішення щодо подолання розділення в Україні та надання автокефалії, яке імплементується".

"Пізніше очікується офіційний текст, тому виклад може бути не буквальним. В цілому підсумок переговорів для України дає підстави для стриманого оптимізму. Однак не слід забувати, що "диявол ховається в деталях", - зазначив Зоря.

Він розповів, що після зустрічі до Кирила підійшов журналіст Сакен Аймурзаєв і запитав: "Ваше Святейшество, ну как?"

"Патр. Кирил відповів знервовано "Хорошо, хорошо", але явно без задоволення, яке виявляє переговорник після успішних перемовин", - розповідає він про настрій російського патріарха.

За словами Євстратія, усі представники Московського патріархату були знервовані та напружені. Очікувалося, що гості залишаться на обід, але вони відразу поїхали.

Журналіст Аймурзаєв теж поділився у Facebook враженнями від зустрічі в Туреччині.

"Ну що, друзі. Напевно, нічого хорошого для Патріарха Кирила", - написав він.

Аймурзаєв дав переклад заяви митрополита Еммануїла:

"Головне питання, яке обговорювалося - питання ситуації в Україні. Ви знаєте, що там розкол, який триває більше 25 років. Вселенський Патріархат прийняв рішення використовувати всі шляхи, аби вирішити питання надання автокефалії Українській Православній Церкві. Рішення було ухвалене у квітні. І ми імплементуємо це рішення. Про це було повідомлено Патріарху Кирилу під час його візиту. Візит пройшов у братській атмосфері... "

"Тлумачити це послання простіше простого. Рішення ухвалене, його втілюють у життя, про що було по-братськи повідомлено Патріарху Кирилу", - пояснює журналіст.

Як повідомлялося, у п'ятницю у Стамбулі пройшла зустріч вселенського патріарха Варфоломія з предстоятелем Російської православної церкви патріархом Кирилом.

На 1-3 вересня у Вселенської Патріархії вже запланований Синакс (Synaxis) – збори всіх єпископів цієї Церкви. Перед Синаксом відбудеться чергове засідання Священного Синоду Патріархату.

На думку деяких релігійних аналітиків, на Синоді і Синаксі розглядатимуть і "українське питання", т.зв. питання Томосу – надання автокефалії Церкві в Україні.

Читайте також:

Що таке томос і чи потрібна для нього згода Російської церкви

Після Томосу

Патріарх Філарет: Якщо Томосу нам не дадуть, то це означає, що Москва перемогла Вселенського патріарха

Євген Кізілов, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування