Костенко з консулами вже в Україні

Понеділок, 6 серпня 2018, 13:31
Костенко з консулами вже в Україні

Звільнений з російської в’язниці українець Олександр Костенко разом із консулами перетнули російсько-український кордон.

Про це у Facebook повідомила уповноважена президента з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко.

"Як поінформували мене Держсекретар МЗС А. Заєць і наші консули, Олександр Костенко разом з нашими дипломатами перетнули російсько- український кордон", – написала Геращенко.

За її словами, планується, що надвечір українець з консулами будуть у Києві.

Крім того, о 16 годині Міністерство закордонних справ проведе брифінг, на якому дипломати розкажуть "про всі спільні, скоординовані зусилля влади і дипломатичного корпусу по захисту українців, незаконно утримуваних в РФ".

"Українська сторона і надалі робитиме все для підтримки наших незаконно ув‘язнених в РФ громадян, незалежно від їх поглядів, переконань, чи можливих запитань до них з боку українських правоохоронних органів. Наша задача – звільнити, витягти, допомогти, захисти права, добиватися консульського доступу. Всі інші питання- до інших органів і структур", – зазначає Геращенко.

3 серпня засуджений в анексованому Росією Криму Олександр Костенко вийшов на свободу.

Йому дали квартиру в гуртожитку Києва.

За версією російського слідства, 18 лютого 2014 року в ході "масових заворушень" в Києві Костенко заподіяв тілесні ушкодження співробітнику кримського спецпідрозділу "Беркут". Активіст начебто кинув камінь у бійця "Беркуту".

Також силовики стверджували, що він без дозволу, незаконно зберігав удома нарізну зброю. Костенко не визнав звинувачень.

15 травня 2015 року підконтрольний Кремлю суд дав йому 4 роки й 2 місяці, пізніше покарання зменшили до 3 років 6 місяців позбавлення волі.

Водночас, в Україні у 2014 – 2015 роках Костенко проходив у справі про незаконне зберігання зброї разом із іншим кримчанином Станіславом Красновим.

Костенка та Краснова затримали у травні 2014 року зі зброєю. СБУ називала їх тоді "диверсантами" та "учасниками терористичної групи", говорила, що кримчани "готували низку акцій диверсійно-підривного характеру" та "збирали і передавали своїм російським координаторам інформацію щодо перебігу подій".

У судових рішеннях йдеться, що Костенко не з'являвся до суду, слідство не могло встановити його місце перебування. Через це прокурор навіть просив виділити стосовно нього окреме провадження. Костенко викликали до суду, його дозволяли арештували також в той час, коли він вже був засуджений Росією.

Наразі у матерілах справи Костенко вже не фігурує, з 2016 року як обвинувачені чи підозрювані проходять лише Краснов та кілька росіян.

Справи стосовно Краснова слухаються в кількох судах Київщини. Його обвинувачують у зберіганні зброї та державній зраді.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування