Україна подасть новий позов проти РФ щодо усіх політв'язнів

Понеділок, 6 серпня 2018, 20:58

Міністерство юстиції подасть новий судовий позов проти Росії стосовно всіх українських політв’язнів.

Про це розповів заступник міністра юстиції з питань євроінтеграції Сергій Петухов в ефірі "5-го каналу".

"Наступного тижня ми подаємо міждержавний позов проти Російської Федерації стосовно всіх наших політв'язнів, тому що це є така певна категорія людей, яких Росія спеціально переслідує за їхню підтримку територіальної цілісності України, за їхню проукраїнську позицію, викрадаючи їх в Криму чи на території Російської Федерації", – повідомив заступник міністра.

Він пояснив, на що спрямований цей позов до ЄСПЛ.

"Часто немає абсолютно жодних підстав у чомусь цих людей звинувачувати. Це можуть бути наші журналісти чи активісти, яких звинувачують у тероризмі чи якійсь іншій дурні. Відповідно, подавши цей позов до Європейського суду з прав людини, ми привернемо увагу до цілої категорії осіб. Тому що зазвичай знають прізвища Сенцова, Кольченка, Сущенка, можливо ще кількох, але таких людей кілька десятків. І увага Страсбурзького суду забезпечить щонайменше те, що в них будуть людські умови утримання", – переконані в Мін'юсті.

Петухов стверджує, що Росія побоюється міжнародного осуду і коли є увага міжнародних організацій до конкретних українців, що перебувають у в'язниці, для них покращують умови утримання і дозволяють відвідання.

"А також це дає в перспективі можливість звільнити їх через рішення Страсбурзького суду... Це той шлях, який ми обрали для того, щоб привернути увагу до цієї категорії людей і таким чином, через рішення суду, тиснути на Росію з вимогою звільнити їх через безпідставність їхнього переслідування", – каже Петухов.

Крім того, він розповів про вже поданий позов України до ЄСПЛ.

"Міністерство юстиції також уперше подало позов до Європейського суду з прав людини ще до так званого референдуму і захоплення Криму, який стосувався комплексного порушення прав людини в Криму, і ми очікуємо, що в кінці цього року чи на початку наступного року почнеться розгляд цієї справи у Страсбурзі. На жаль, міжнародне правосуддя є трохи повільнішим, ніж національне", – зауважив Петухов.

Наразі відомо, що у Росії та в окупованому Криму за політичними мотивами ув’язнено від 70 до 75 українців.

12 липня представник України у ТКГ, перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко заявила, що 25 липня Україна очікує від РФ офіційної відповіді на пропозицію обміняти 36 росіян на українських політв'язнів.

Читайте також: Українські політв'язні в Росії і окупованому Криму: де та в яких умовах тримають бранців Кремля

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...