Фірма "Укроборонпрому" відкинула звинувачення у розкраданнях і махінаціях

Середа, 8 серпня 2018, 13:12

Державне підприємство "Спецтехноекспорт", що входить до структури "Укроборонпрому", заперечує свою причетність до розкрадання державних коштів та незаконної торгівлі зброєю.

Про це йдеться у заяві компанії.

"Повідомляємо, що звинувачення посадових осіб "Спецтехноекспорту" у розтраті державних коштів у процесі реалізації договору комісії з приватною компанією ТОВ "Картер груп" є безпідставними", - наголошують у ДП.

Компанія підтвердила, що СБУ дійсно проводить щодо неї розслідування у кримінальному провадженні від 2 жовтня 2017 року за статтями 205 та 191 ККУ (фіктивне підприємництво та привласнення або розтрата майна), але запевняє, що діяла в рамках закону.

За даними ДП, йдеться про те, що в період з вересня по грудень 2016 року "Спецтехноекспорт" перерахував на рахунок приватного ТОВ "Картер груп" близько 198 мільйонів гривень в рамках виконання угоди про експорт продукції ТОВ.

"На всю продукцію згідно чинного законодавства були отримані дозволи Державної служби експортного контролю України, було проведене міжвідомче узгодження та продукція була відвантажена іноземному замовнику. Походження товарів військового або подвійного призначення і факт його перетину українського кордону підтверджується відповідними вантажними митними деклараціями", - розповідають у компанії.

Там зазначають, що "Спецтехноекспорт" після відвантаження продукції іноземному замовнику отримав від нього кошти, які, за винятком комісійної плати та власних витрат, перераховував компанії "Картер груп" "у чіткій відповідності до умов договору комісії".

"Керівництво ТОВ "Картер груп" особисто підписувало договори комісії зі "Спецтехноекспортом", неодноразово приймало особисту участь у проведенні зустрічей і переговорів, що підтверджується відповідними записами у журналах відвідування нашого підприємства. То ж наведені факти про нібито фіктивних керівників приватної компанії не відповідають дійсності", - йдеться в заяві ДП.

Там звернули також увагу, що за вищевказаними податковими операціями були "відсутні будь-які рішення державних контролюючих органів стосовно порушень ТОВ "Картер груп" своїх зобов'язань зі сплати податків".

Компанія каже, що "з метою відновлення своїх порушених прав та інтересів" 9 листопада 2017 року подала до СБУ скаргу на Державну фіскальну службу, через що було порушене кримінальне провадження за статтею 111 ККУ (державна зрада).

"Було проведено судово-економічну експертизу, висновком якої спростовано звинувачення ДФС України на адресу посадових осіб "Спецтехноекспорту" у розкраданні бюджетних коштів в сумі 197,9 млн грн. Разом з цим, експертами підтверджено суму матеріальної шкоди (збитки), яку може бути завдано державному підприємству. Наразі здійснюється досудове розслідування", - розповідають у ДП.

"Спецтехноекспорт" також звернув увагу на звинувачення компанії у незаконній торгівлі зброєю, яке пролунало у зв'язку із зверненням польської прокуратури до українських правоохоронців щодо походження коштів на рахунку польського банку, яким користується ДП "Спецтехноекспорт".

"Запит компетентних органів Польщі в рамках кримінальної справи №РО III Ds. 214.2014 та ухвала слідчого судді не містять жодних звинувачень українського держпідприємства "Спецтехноекспорт" у незаконній торгівлі зброєю", - наголошують на державному підприємстві.

Там вважають, що ЗМІ перекрутили цей факт та безпідставно звинуватили ДП у "начебто незаконній діяльності, що завдає як репутаційних, так і фінансових збитків державному підприємству".

"У цій ситуації "Спецтехноекспорт" виступає лише постачальником інформації в рамках запиту компетентних органів Польщі про надання міжнародної правової допомоги. Окрім цього, "Спецтехноекспорт" не має та ніколи не мало рахунків у польському банку РЕКАО S.А.", - заявили в компанії.

7 серпня проект "Марлін" повідомив, що Головне слідче управління СБУ проводить досудове розслідування щодо сплати державним підприємством "Спецтехноекспорт" 198 мільйонів гривень на рахунок фіктивній фірмі "Картер груп", яка вже змінила назву.

Як зазначалося в повідомлення, за версією слідства, ТОВ "Картер груп" було створено з метою прикриття незаконної діяльності підприємств реального сектору економіки.

Раніше "Марлін" повідомляв про те, що Окружна прокуратура Варшави звернулась до українських правоохоронців по допомогу у розслідуванні походження коштів на рахунку, яким користується ДП "Спецтехноекспорт", яке може бути пов'язане з відмиванням грошей від продажу озброєння та військового обладнання.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:25
У Нью-Йорку біля суду, де перебував Трамп, чоловік вчинив самопідпал
23:59
Новини економіки 19 квітня: удар по порту "Південний", неплатників аліментів тепер зможуть мобілізувати
23:56
відео, фотоПоблизу Брянська в РФ горить підстанція, повідомляють про атаку дронів
23:43
Сміх крізь сльози: Костюк в емоційному матчі здолала Ґофф у чвертьфіналі Штутгарта
23:31
"Роттердам+": ВАКС звільнив двох фігурантів від відповідальності через строки давності
23:23
Ворог вдарив ракетою по цивільній інфраструктурі в Сумах 
23:10
Білий дім очікує, що США "одразу ж" почнуть постачати зброю Україні після рішення Конгресу
22:45
Ракетна атака по Дніпру: рятувальники виявили тіло третього загиблого
22:32
тенісКалініна у двох партіях розібралася з 16-річною росіянкою і пройшла в півфінал турніру в Руані
22:16
Джонсон про пакет з допомогою Україні: Найкращий можливий варіант
Усі новини...