Лавров: Після вбивства Захарченка про "нормандську" зустріч не може йтися

Субота, 1 вересня 2018, 14:18

Після загибелі лідера бойовиків ОРДО Олександра Захарченко про зустріч лідерів "четвірки" "нормандського формату" найближчим часом не може йтися.

Про це, як повідомляє ТАСС, 1 вересня заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров.

"У нинішній ситуації неможливо говорити про найближчі зустрічі у "нормандському форматі", як цього багато хто хоче серед наших європейських партнерів", - заявив він.

За словами Лаврова, "це серйозна ситуація, яку потрібно проаналізувати".

"Ми цим зараз займаємося", - заявив глава МЗС РФ і додав, що вбивство Захарченка - "провокація України, спрямована на зрив Мінських домовленостей".

На початку серпня Лавров заявляв, що нова зустріч у "нормандському форматі" може відбутися "за умови виконання попередніх домовленостей", маючи на увазі розведення сил і засобів в районі 3 населених пунктів на Донбасі.

Раніше 1 вересня прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков заявив, що загибель Захарченка - "провокація, яка веде до підвищення напруженості" на Донбасі.

Також Пєсков заявив, що Путін "поки не планує контактів з в.о.голови ДНР Дмитром Трапєзніковим".

31 серпня російські ЗМІ повідомили про загибель ватажка бойовиків ОРДО Олександра Захарченка внаслідок вибуху у центрі Донецька.  Згодом у "ДНР" заявили, що в результаті вибуху загинули двоє людей, дев'ять - постраждали.

На екстреному засіданні "уряду" бойовиків ОРДО оголосили, що тимчасово виконуючим обов'язки ватажка бойовиків ОРДО стане так званий "перший віце-прем'єр" Дмитро Трапєзніков

В СБУ підтвердили інформацію про загибель Захарченка. 

У Росії також підтвердили загибель Захарченка, при цьому у його вбивстві звинуватили Україну.  Президент РФ Володимир Путін висловив співчуття у зв'язку з убивством ватажка бойовиків ОРДО. 

Слідчий комітет РФ відкрив кримінальну справу у зв'язку з убивством Захарченка за статтею "акт міжнародного тероризму" (ст. 361 КК РФ).

Через вбивство Захарченка в'їзд і виїзд із Донецька закрили

Представник омбудсмена України у Донецькій і Луганській областях Павло Лисянський повідомив, що бойовики не випускають людей з території окупованої Донецької області ні в Росію, ні на окуповану територію Луганської області. За його даними, Донецьк оточений військовою технікою, усі воєнізовані підрозділи НВФ приведені у бойову готовність, а найближче оточення Захарченка намагається втекти з території "ДНР". 

РосЗМІ повідомили про затримання у Донецьку підозрюваних у замаху на Захарченка. Зазначалося, що затримані - "українські диверсанти і пов'язані з ними особи".