Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Для зустрічі "нормандської четвірки" Лавров хоче виконання "Мінська", яке РФ ігнорує

Неділя, 12 серпня 2018, 17:18
Для зустрічі нормандської четвірки Лавров хоче виконання Мінська, яке РФ ігнорує

Глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що нова зустріч у "нормандському форматі" може відбутися "за умови виконання попередніх домовленостей", маючи на увазі розведення сил і засобів в районі 3 населених пунктів на Донбасі.

Про це Лавров заявив 12 серпня, повідомляє ТАСС.

"...Ми приводили багато разів приклади, пов'язані із самітом "нормандської четвірки" у 2015 році в Парижі та у 2016 році в Берліні. В ході самітів було досягнуто домовленостей, самі лідери на карті позначили 3 населених пункти, де мало відбутися розведення сил і засобів", - заявив Лавров.

За його словами, розведення відбулося у двох населених пунктах, а у третьому "українська сторона під будь-яким приводом намагається зірвати домовленості".

"Зокрема, українська сторона заявляла, що для цього потрібне 7-денне дотримання "режиму тиші". Місія ОБСЄ вже 22 рази оголошувала, що 7-денний період повної тиші зафіксовано, українські представники одразу говорили, що це статистика ОБСЄ і вони нарахували кілька пострілів", - заявив Лавров.

Також Лавров звинуватив українську сторону у тому, що вона "повністю не виконує другу домовленість, досягнуту в Парижі за "формулою Штайнмайєра" про можливість початку дії закону про особливий статус Донбасу".

"Тому ми попросили наших колег, які хочуть збирати "нормандську четвірку" на найвищому рівні ... зробити це після того, як попередні угоди буде втілено у життя", - підсумував Лавров.

Нагадаємо, рамкове рішення Тристоронньої контактної групи у Мінську про розведення сил і засобів було підписано ще 21 вересня 2016 року, йшлося про розведення тільки на трьох ділянках з чітко визначеними координатами - н.п. Золоте, Петровське та Станиця Луганська.

Документ було ухвалено в продовження протоколу від 5 вересня 2014 року, меморандуму від 19 вересня 2014 року, комплексу заходів щодо виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 року.

Угода передбачала деескалацію в районі лінії зіткнення і була покликана створити умови, за яких стрілецька зброя не може використовуватися для обстрілів. Рамкове рішення передбачало повне виконання попередніх домовленостей Тристоронньої контактної групи щодо відведення з лінії зіткнення гармат калібром менше 100 мм.

Згідно з домовленістю, СММ ОБСЄ здійснює "на постійній основі моніторинг та верифікацію процесу розведення сил і засобів на узгоджених ділянках розведення".

Представник України з питань безпеки на переговорах в Мінську Євген Марчук заявив, що на розведення сил і засобів у Станиці Луганській, Золотому і Петровському на Донбасі сторони виділили 13 днів. Тоді ж Марчук заявив, що "три ділянки - це лише початок".

"Є ще чотири, які будуть узгоджені під час наступного раунду переговорів. Якщо перший досвід виявиться вдалим, будуть ще десятка півтора або два для того, щоб поступово завершити процес відведення підрозділів по всій лінії фронту, протяжність якого становить 426 км", - заявив він.

Розведення сил і засобів було проведено у двох з трьох обумовлених пунктів, у Станиці Луганській розведення досі не відбулося. Українська сторона регулярно заявляє про те, що незаконні збройні формування не дотримуються домовленості і не виконують режим припинення вогню, тому частіше за все йдеться про встановлення "режиму тиші", який бойовики також регулярно порушують.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:07
Die Welt оприлюднило мирну угоду, яку Україна та Росія могли підписати на початку війни
01:06
В Росії злетіли бомбардувальники Ту-95
00:54
Німецькі винищувачі перехопили російський  Іл-20 над Балтійським морем
00:38
доповненоУ Харкові пролунала серія вибухів: пошкоджена медустанова
23:40
Іспанія на "Рамштайні" підтвердила плани відправити Україні ракети до Patriot
23:29
Новини економіки 26 квітня: застава за Сольського, Кабмін зберіг тариф на електрику для населення
23:17
відеоПлетенчук: Росіяни посилили захист своїх суден після пошкодження "Коммуни"
23:10
Мутації та перемога природи. Факти про Чорнобильську катастрофу, які ви могли не знати
23:06
Мінфін оновив дані про фінансування держбюджету від початку великої війни: хто став найбільшим донором
23:01
оновлюєтьсяУ всіх областях України оголошували ракетну небезпеку, була загроза "Кинджалів"
Усі новини...