Прокуратура підозрює екс-нардепа Маркова в злочинах проти нацбезпеки

Вівторок, 11 вересня 2018, 16:41

Прокуратура Одеської області спільно з СБУ направила колишньому народному депутату Ігорю Маркову повідомлення про підозру у злочинах проти основ національної безпеки.

Таку інформацію "Українській правді" підтвердило джерело в Генеральній прокуратурі.

11 вересня на офіційному порталі відомства з’явилася інформація, що колишній нардеп підозрюється у публічних закликах до зміни меж території країни.

"З 2014 по 2017 роки він неодноразово, користуючись прямим ефірами телеканалів, а також на власному каналі в YоuTube, спочатку в Одесі, згодом на тимчасово непідконтрольній території Донецької області та в Москві публічно висловлювався щодо зміни меж території країни, а також на підтримку діяльності терористичних організацій "ЛНР" і "ДНР", - йдеться в повідомленні Генпрокуратури.

Зазначають, що на думку експертів-лінгвістів, у його публічних виступах та зверненнях містяться заклики до вчинення терористичного акту, розпалювання національної ненависті, приниження національної честі та гідності, образи почуттів громадян.

Наразі вирішується питання про проведення стосовно Маркова заочного розслідування, адже він переховується в Італії.

Маркову направили письмову підозру у злочинах за ч. 1-2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 3 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади), ч. 2 ст. 258-2 (публічні заклики до вчинення терористичного акту), ч. 2 ст. 258 (терористичний акт), ч. 1 ст. 161(порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності або ставлення до релігії) КК України.

Як відомо, 16 листопада 2017 року співробітники Служби безпеки України заявили, що викрили факти фінансування колишнім депутатом Одеської міської ради спільно з менеджментом будівельної компанії незаконних збройних формувань так званих "ДНР" та "ЛНР".

Пізніше стало відомо, що Марков колишній народний депутат 7-го скликання, екс-депутат Одеської міської ради, лідер партії "Родина" є фігурантом справи про фінансування незаконних збройних формувань.

Україна домагалася екстрадиції Маркова з Італії.

14 серпня 2015 року суд Генуї обрав запобіжний захід щодо Ігоря Маркова - утримання під вартою, але у вересні того року його звільнили з в'язниці.

Маркова подавали у розшук за напад на учасників акції протесту ВО "Свобода" біля будівлі Одеської обладміністрації в 2007 році, коли ті протестували проти спорудження в місті пам'ятника Катерині ІІ.