Юнкер під час ключової промови в Європарламенті не згадав про Україну й РФ

Середа, 12 вересня 2018, 11:47

Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер під час свого щорічного послання Європарламенту про стан справ у Євросоюзі не згадав про Україну і Росію.

Виступ Юнкера транслювався на супутниковому телеканалі Єврокомісії EBS, пише "Європейська правда".

Цьогорічне послання стало останнім перед виборами до Європарламенту навесні 2019 року.

Президент Єврокомісії заявив, що хоче досягти відчутного прогресу у зміцненні зовнішньої політики ЄС.

Втім, у контексті зовнішньої політики Жан-Клод Юнкер жодним чином не згадав ані про Росію, ані про Україну, ані про Східне партнерство. На відсутність згадок про Україну і РФ звернули увагу і в Європарламенті.

Так, радник одного з євродепутатів Павел Вишневський заявив, що відсутність таких згадок не може не викликати занепокоєння, адже говорячи для заходу не можна забувати про схід.

У своєму виступі Юнкер назвав Європу "охоронцем миру", який має відкинути перебільшений націоналізм, який руйнує європейський проект.

Також президент Єврокомісії згадав про ідею спільної оборони Європи, яку він знову підняв у 2014 році.

"Саме тому я буду продовжувати працювати день і ніч протягом наступних місяців, щоб побачити, як у повному обсязі запрацює Європейський оборонний фонд" - сказав Юнкер.

"Ми повинні захистити наші вільні і чесні вибори. Саме тому сьогодні Єврокомісія пропонує нові правила для захисту наших демократичних процесів від маніпуляцій третіх країн чи приватних інтересів" - зазначив він, говорячи про майбутні вибори до Європарламенту.

Також Юнкер висловився за поглиблення співпраці з Африкою, зокрема у сфері інвестицій, а також за підтримку Західних Балкан.

"Ми повинні демонструвати єдність, коли йдеться про Західні Балкани. Інакше наші найближчі сусіди зазнають впливу інших" - заявив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування