Лещенко: Заради центру з IKEA можуть знищити пам'ятку архітектури

Середа, 12 вересня 2018, 14:51
Лещенко: Заради центру з IKEA можуть знищити пам'ятку архітектури

Для київського магазину IKEA готують приміщення в новому торговому центрі "Ocean Mall" забудовника Вагіфа Алієва, хоча остаточний проект будівлі ще не відомий.

Про це пише народний депутат Сергій Лещенко у Facebook.

"Банкова через своїх ЛОМів (лідерів громадської думки – ред.) розганяє радість, що в Україну приходить IKEA. Лишень вони не уточнюють, що їхній магазин відкриється в новому торговому центрі забудовника Вагіфа Алієва за тією ж схемою, за якою в Україну прийшов H&M до того ж забудовника", – заявляє він.

"Ніякого землевідведення для IKEA чи інших індикаторів прозорості не буде – просто вони відкриють магазин у готовому торговому центрі. Точніше, сам торговий центр ще лише будується – це друга черга Оушен Плаза, на метро Либідська", – додає Лещенко.

Він зазначає, що вже побудовано декілька поверхів, але остаточний проект "Оушен Молла" ніхто не бачив – "і ми спираємося лише на картинку з презентації".

На думку Лещенка, "існує ризик знищення чи поглинання однієї з архітектурних пам'яток Києва у стилі "бруталізму" – будівлі літаючої тарілки".

Будівля-
Будівля-"тарілка" на Либідській
старе фото

"Разом із активістами руху #SaveKyivModernism ми почали бити на сполох. Ще в липні на зустрічах у Міністерстві освіти забудовник обіцяв показати проект торгового центру, але відтоді – ні слуху, ні духу", – заявляє депутат.

За словами Лещенка, новий торговий центр будують за рахунок приміщень, які належать Міносвіти, і впритул до будівлі "тарілки", яка перебуває в управлінні відомства Лілії Гриневич.

"Ікеї приходять і йдуть, темники порохоботів змінюються частіше погоди, а Київ потворними "микитаськами" знищується безповоротно", – обурюється депутат.

Мережа торгово-розважальних центрів Вагіфа Алієва включає Lavina Mall, "Блокбастер", Ocean Mall і "Південний". Також він планував побудувати 3-поверховий ТРЦ біля метро "Лісова".

У 2015 році "Мандарин Плаза" Вагіфа Алієва вийшла зі складу власників розважального комплексу Arena Entertainment.

Кілька років тому компанія "Мандарин Плаза" будувала житловий комплекс "Diamond Hill" на Площі Слави, який змінив вигляд правого берега Києва з лівого.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування