Екзархи покликані прокласти шлях до автокефалії – митрополит Гальський

Четвер, 13 вересня 2018, 08:45

У Константинопольській церкві вважають, що призначення екзархів патріарха Варфоломія в Україну допоможе вибудовуванню помісної незалежної Церкви.

Митрополит Гальський Еммануїл, місцеблюститель Західноєвропейського екзархату Константинополя, в інтерв'ю італійському агентству церковних новин SIR сказав:

"Два екзархи покликані прокласти шлях до автокефалії. Слід зазначити, що в даному випадку процес не менш важливий, ніж мета. Фактично завдяки цьому процесу різні гілки Української православної церкви можуть бути зближені".

За словами ієрарха, головна місія екзархів Константинопольського патріархату полягає в "сприянні контактам, наведенні мостів, заохоченні діалогу і, нарешті, сприяння будівництву помісної незалежної Церкви", повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Митрополит Еммануїл заявив, що патріарх Варфоломій має намір захищати українську церкву, за яку він "несе відповідальність, оскільки митрополит Київський канонічно залежить від юрисдикції Вселенського патріархату попри те, що у 1686 році Московському патріархату було надано право висвятити митрополита Київського".

Таким чином, додав митрополит, Константинополь несе "подвійну відповідальність – як у православному світі в цілому, так і в Україні зокрема".

Раніше Константинопольський патріархат призначив своїми екзархами в Києві архієпископа Памфілійського Данила зі США та єпископа Едмонтонського Іларіона з Канади.

У прес-центрі Київської Патріархії привітали це рішення і заявили, що очікують плідної співпраці з екзархами в підготовці до надання автокефалії Православній церкві в Україні.

"Для світської аудиторії функції екзарха в даному випадку можуть бути порівняні з функціями надзвичайного і повноважного посла. Такий, особистий екзархат, слід відрізняти від іншого – територіальної, форми екзархату, яка в ХХ столітті існувала в Україні в Російській православній церкві", – зазначили в УПЦ КП.

"Щоб уникнути непорозумінь слід пояснити, що призначення екзархом не означає утворення нової церковної юрисдикції в формі екзархату", – додали там.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування