Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Додон: питання Придністров'я буде вирішене на референдумі

Середа, 19 вересня 2018, 14:32

Спосіб реінтеграції придністровського регіону до складу Молдови буде вирішений на референдумі.

Про це заявив молдовський президент Ігор Додон, пише Deschide.

"Після парламентських виборів ми будемо обговорювати конкретні сценарії, як може проходити ця реінтеграція, і дуже важливо, що будь-яка форма реінтеграції, взаємоіснування буде обговорюватися з громадянами Республіки Молдова в рамках референдуму", - заявив глава держави.

За його словами, після парламентських виборів необхідно буде зробити кроки щодо вільного пересування на двох берегах Дністра. 

Після того, як буде знайдений спільний знаменник в Кишиневі, варіант реінтеграції буде запропонований міжнародній спільноті, каже Додон.

У той же час президент говорить, що після політичного рішення придністровського конфлікту, війська з території лівого берега Дністра повинні покинути зону, разом з озброєнням, яке зберігається там.

Останніми роками сталися численні зміни у відносинах між Молдовою та невизнаною республікою: відновлено телефонний зв'язок і залізничне сполучення між Кишиневом і Тирасполем, Кишинів почав визнавати дипломи Придністровського державного університету, молдовські фермери знову працюють на спірних землях під Дубоссарами, на Придністров'я поширилася зона вільної торгівлі з ЄС, тому що ПМР стала частиною молдовської угоди про асоціацію та вільну торгівлю з Євросоюзом.

Відповідно до підписаної в 1992 році в Москві Угоди про принципи мирного врегулювання збройного конфлікту на Дністрі, в Зоні безпеки (понад 200 км уздовж річки) розмістили пости миротворчих сил Росії, Молдови і Придністров'я.

На території придністровського регіону розквартировано понад півтори тисячі військовослужбовців Росії, а на військових складах у селі Колбасна Рибницького району зберігається понад 20 тисяч тонн боєприпасів та авіабомб.

Парламент Молдови схвалив декларацію з вимогою вивести російські війська з території невизнаного Придністров’я.

22 червня Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію про виведення російських військ з придністровського регіону.

Європейська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування