Еквадор хотів зробити Ассанжа радником свого посольства в Росії - ЗМІ

Субота, 22 вересня 2018, 06:35

Еквадор у 2017 році призначив засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа радником свого посольства в Москві. Але призначення анулювали, бо Велика Британія відмовилася надати йому дипломатичний імунітет.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на документи МЗС Еквадору, які є у розпорядженні агентства.

"Зусилля Еквадору вказують на те, що президент країни Ленін Морено залучив Москву до врегулювання ситуації з Ассанжом, який з 2012 року переховується від кримінального переслідування у посольстві Еквадору в Лондоні", - наголошується у статті.

У листі міністерства закордонних справ до законодавця, який попросив повідомити рішення про надання Ассанжу громадянства, йдеться, що Еквадор 19 грудня 2017 року схвалив "спеціальне призначення Ассанжа, щоб він міг виконувати функції в посольстві Еквадору в Росії".

"Під терміном "спеціальне призначення" мається на увазі право президента Еквадору призначати радників на дипломатичні посади, навіть якщо вони не є професійними дипломатами", - пояснює Reuters.

Але у ноті британського МЗС від 21 грудня 2017 року йдеться наступне: "Лондон не вважає, що Ассанж має якісь привілеї чи імунітет відповідно до Віденської конвенції".

Представники Ассанжа і Wikileaks не стали коментувати ситуацію, отримати коментар МЗС Еквадору Reuters також не вдалося.

Раніше газета The Guardian з посиланням свої джерела писала, що у 2017 році російські дипломати вели таємні переговори з близьким оточенням засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа в Лондоні з метою допомогти йому втекти з Великої Британії до РФ.

Прочитавши цю статтю, посольство Росії у Великій Британії написало у Twitter: "Ще один приклад дезинформації та фейкових новин від британських ЗМІ".

У січні 2018 року Еквадор надав громадянство Ассанжу.

На початку серпня стало відомо, що Джуліан Ассанж готовий покинути посольство Еквадору в Лондоні, у якому він переховується від кримінального переслідування з 2012 року.