Перша премія "УП100. Сила жінок". Встигніть придбати квитки

Україна щороку втрачає до 750 млн євро податків через "схеми" - ЗМІ

Неділя, 23 вересня 2018, 17:12
Україна щороку втрачає до 750 млн євро податків через схеми - ЗМІ

Щороку Україна втрачає до 750 мільйонів євро податків через існуючі схеми з уникнення їхньої сплати.

Про це йдеться у дослідженні фракції Лівих та скандинавських Зелених у Європарламенті, результати якого оприлюднило німецьке видання Spiegel Online, пише DW.

За даними дослідників,  під "схеми" потрапляють залізна руда, сталь, продукти сільського господарства. 

"У минулі три роки (від 2015 до 2017) експорт залізної руди з України був як мінімум на 20% недооцінений", - йдеться у дослідженні. 

Експерти екстраполюють дані гірничої промисловості на інші галузі і роблять висновок, що приховування прибутків за кордоном коштує Україні приблизно 3 мільярди євро.

"Таким чином недонадходження податків до бюджету України щороку сягає 750 мільйонів євро", - зазначають експерти. 

Найпоширенішим методом ухиляння від сплати податків є встановлення так званої трансфертної ціни: компанії з країни з більш високими податками, наприклад України, продають свою продукцію до відділів тієї ж самої компанії, однак в країнах з нижчими податками за ціною нижчою за ринкову.

Таким чином, компанія надає меншу суму прибутку до оподаткування в Україні. 

Автори дослідження нагадали, що при цьому з 2014 року ЄС надав Україні фінансову допомогу на 11 мільярдів євро.  

Раніше німецьке щоденне видання Süddeutsche Zeitung на основі проведеного в Києві та Одесі журналістського розслідування оприлюднило дані, що від корупції на українській митниці держава втрачає до 4,8 мільярда доларів США на рік

За даними журналістів, основна схема – "передекларування" товарів за участі співробітників державних органів, коли товар у вантажі декларується як інший – той, на який передбачені нижчі мита.

Окрім митниці до "схем" залучені також представники СБУ, поліції, Державної прикордонної служби та Генпрокуратури України.

За даними видання, втрати від корупції на українській митниці "становлять набагато більше десятої частини надходжень до державного бюджету та удвічі перевищують суму кредитів, які Україна має намір взяти в МВФ, ЄС та Світового Банку в 2018 році". 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування