Тіллерсон казав, що Трампу не цікава Україна – екс-голова МЗС Німеччини

Середа, 26 вересня 2018, 10:30

Колишній міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель розповів, що колишній державний секретар США Рекс Тіллерсон називав Україну "проблемою" європейські.  

В інтерв’ю "Der Spiegel" на запитання щодо того, що Тіллерсон (держсекретар США з 1 лютого 2017 року до 31 березня 2018 року) на зустрічі "Великої сімки" заявив європейцям, що Україна – це їхня проблема, він відповів:

"Так, я був абсолютно збентежений".

"Я сказав йому: "Ти не можеш серйозно мати це на увазі!". Він відповів так: "Я просто хотів підготувати вас до того, як міркує мій президент. Він не зацікавлений в Україні", – розповів Габріель.

На його думку, плюс у тому, що європейці мусили взяти свою долю у власні руки.

Габріель підтвердив, що як міністр пропонував послаблювати санкції проти Росії у поєднанні з розміщенням місії ООН на сході України.

"Якщо Росія готова прибрати важку зброю й погодитися на місію "блакитних шоломів" (миротворців – ред.), то наступним логічним кроком буде ліквідація санкцій", – пояснив він.

За його словами, відновлення територіальної цілісності України має бути метою Заходу, "але якщо ви захочете забагато одразу, то вам судилося провалитися".

Миротворча місія ООН, на думку Габріеля, хоча б зупинить вогонь на сході України.

"Якщо ми замість цього скажемо: "Ми хотіли б, щоб ви (росіяни – ред.) прийшли до нас на коліна і визнали, що ви все зробили неправильно", – це моралізаторство. Ти можеш поплескати себе по плечу, що ти залишився сильним, але стрілянина в Україні триватиме", – додав він.

"Коли Німеччина займає тимчасове місце в Раді Безпеки (на початку 2019 року), наша мета буде проштовхнути мандат "блакитного шолома" (в Україні – ред.). Пропозиції президента Петра Порошенка та (Володимира) Путіна вже подано. Вони відрізняються за умовами. Переговори щодо цих умов, на мою думку, є правильним", – заявив екс-міністр.

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування