Грузія закликала Росію вивести війська з Абхазії й Південної Осетії

П'ятниця, 28 вересня 2018, 08:45

Грузія закликає Росію виконати міжнародні зобов'язання і вивести свої війська з окупованих територій – Абхазії та Південної Осетії.

Про це заявив прем'єр-міністр Грузії Мамука Бахтадзе на загальних дебатах високого рівня 73-ї сесії Генасамблеї ООН у Нью-Йорку, повідомляє кореспондент "Укрінформу".

"Ми наполегливо закликаємо Російську Федерацію: виконайте взяті на себе і підписані міжнародні зобов'язання, виведіть окупаційні сили з території Грузії", – заявив Бахтадзе.

Він наголосив, що Тбілісі намагається активно використовувати формат женевських міжнародних дискусій для нормалізації ситуації навколо російсько-грузинського конфлікту. 

"Однак наші спроби за столом переговорів натикаються на нездоланний спротив з боку Росії", – констатував грузинський прем’єр.

Він закликав Росію "не підривати мирні ініціативи Грузії і дозволити жителям окупованих територій жити нормальним життям".

Бахтадзе звернув увагу, що рівно 25 років тому – 27 вересня 1993 року – Росія розпочала окупацію Абхазії, а 10 років тому – ще одну широкомасштабну агресію проти Грузії, що призвело до повної окупації двох історично невід'ємних регіонів Грузії: Абхазії та Південної Осетії. 

За його словами, ситуація на окупованих Росією грузинських територіях є гуманітарною катастрофою у найгіршому її вигляді.

"Повним ходом відбувається мілітаризація регіону і депопуляція окупованих територій. У зв'язку з серйозним погіршенням ситуації у гуманітарній, соціально-економічній і правозахисній сферах населення окупованих територій зменшилося у п'ять разів", – констатував глава грузинського уряду. 

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування