Росія вимагає в України видати банкіра-втікача

П'ятниця, 28 вересня 2018, 14:38

Російські правоохоронці направили в Україну запит про видачу власника банку "Пушкіно" Олексія Алякіна.

Про це газеті "Коммерсант" повідомили в Генпрокуратурі Росії, зазначивши, що про результати його розгляду поки не відомо.

Алякін є співвласником невеликої будівельної компанії в Україні.

Росія оголосила банкіра в міжнародний розшук за підозрою в шахрайстві – і співробітники Служби безпеки України затримали його в Одеській області.

Після того, як МВС Росії надіслало в Україну підтвердження його розшуку, за рішенням суду Алякіна помістили під передекстрадиційний арешт.

Захист Алякіна домагається його звільнення з-під варти хоча б під домашній арешт.

За даними адвокатів, Алякін, який народився в Узбекистані, вважає себе українцем. Як патріот він брав участь у подіях на Донбасі, "надаючи фінансову допомогу збройним формуванням, що протистоять ополченцям ДНР і ЛНР".

У зв'язку з цим представники Алякіна вважають, що – в разі видачі – в Росії банкіра можуть переслідувати за політичними мотивами.

Олексій Алякін
Олексій Алякін
Фото Геннадія Гуляєва, "Коммерсантъ"

Між тим, влада України позбавила його громадянства, вважаючи його отримання незаконним.

У Росії Алякіна з 2015 року заочно звинувачують в особливо великому шахрайстві, здійсненому групою осіб за попередньою змовою (ч. 4 ст. 159 КК) і розшукують.

Банк "Пушкіно" позбавили ліцензії 30 вересня 2013 року.

Агентство зі страхування внесків виявило, що гроші з нього розкрадали під виглядом видачі кредитів юрособам, яких нарахували понад 80.

Інші фігуранти Денис Гонтарев та Анатолій Семенов своєї провини не визнавали, але були визнані винними у шахрайстві: Гонтарев отримав 4 роки колонії, Семенов – 3 роки.

Також у справі про розкрадання з банку "Пушкіно" в квітні 2016 року отримав 4 роки умовно кінопродюсер і керівник декількох будівельних фірм Володимир Муров.

У 2011-2012 роках банк "Пушкіно" видав фіктивним фірмам "Поисковик", "Карелцемент" і "Столичної інвестиційної компанії" не забезпечені кредити на загальну суму 469 мільйонів рублів, а ці гроші потім опинилися на рахунках фірм, підконтрольних Мурову.

Муров розповів слідству про схеми й назвав справжнім організатором розкрадань Алякіна.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News