Порошенко: Ми не будемо питати дозволу Путіна на інтеграцію в НАТО

Субота, 8 вересня 2018, 15:45

Президент Петро Порошенко наголошує, що європейська і євроатлантична інтеграція, а також автокефалія православної церкви є виключно правом України.

Про це він заявив в інтерв’ю житомирському телеканалу "СК1", повідомляє прес-служба президента.

"Принципова позиція України полягає в наступному – ми не питали і не збираємось питати в країни-агресора або в Путіна дозволу щодо нашої європейської інтеграції, і щодо нашої євроатлантичної інтеграції. Це виключно суверенне право українського народу", - підкреслив Порошенко.

За словами президента, НАТО виявилося, на відміну від Будапештського меморандуму і інших документів, єдиним можливим і ефективним інструментом для забезпечення національної безпеки.

"Отже нічого ми в Путіна питати не будемо, ми рухаємося вперед в Європу. Ми нікому не дамо, щоб хтось погрожував Україні, включно з Азовським морем", - підкреслив він.

Також Порошенко наголосив, що Україна не питатиме в Росії, "в які храми ходити":

"Як і у випадку з НАТО та Європейським Союзом, ми не будемо питати дозволу ні у Путіна, ні у Кирила, як нам молитися, в які храми ходити, куди нам рухатися і як нам жити".

"Якщо ми будемо молитися і боротися, то Томос і Єдина Православна Помісна Церква в Україні буде раніше, ніж будь-хто очікує", - додав президент.

На питання журналіста, коли в Україні буде мир, Порошенко сказав: "Я не буду обіцяти годину. Це нечесно. Я не буду прибічником популістів, які намагаються обдурити людей".

Він ще раз вибачився перед родинами загиблих і поранених військових за надію на мир за лічені години чи дні, яку дав 4,5 роки тому.

"Дуже важко було собі уявити стан, в якому перебували ЗСУ, але в Житомирі це дуже добре відомо, бо одна з найкращих бригад, 95-а Житомирська бригада, навіть в неї були величезні труднощі з усіма видами забезпечення. Щодо стану в цілому армії - армії просто не існувало: вона була розграбована, розпродана, роздягнена, роззута, роззброєна, без фінансування. І ми фактично зустріли ворога без армії", - наголосив Порошенко.

Крім того, за його словами, Україна не очікувала агресії з боку регулярних військ РФ.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування