Порошенко: Російська церква стала на шлях самоізоляції

Вівторок, 16 жовтня 2018, 10:57

Президент Петро Порошенко заявив екзархам Вселенського патріархату, що російська церква вийшла на шлях самоізоляції і конфлікту зі світовим православ’ям.

Про це Порошенко сказав під час зустрічі 16 жовтня.

Спочатку Порошенко привітав рішення Синоду про автокефалію української церкви.

"В той же час, з очевидної подачі Кремля, повністю від нього залежне російське церковне начальство заявило про розрив євхаристійного спілкування з константинопольською матір’ю-церквою", - сказав він.

"Я впевнений, що таке рішення лише підтверджує, що ми зараз на вірному шляху... Зараз, на жаль, російська церква поставила себе на шлях самоізоляції і конфлікту з усім світовим православ’ям", - додав Порошенко.  

За його словами, 14 жовтня, на День захисника Вітчизни український народ об’єднався і не піддався на московські провокації.

"З таким нетерпінням вони чекали, що хтось буде штурмувати храми, що десь будуть бійки. Вони навіть підготували своїх тітушок, які мали виконувати цю роль", - заявив президент.

Один із екзархів заявив на зустрічі, що вони повернулися в Україну, щоб продовжити працю над останнім етапом перед об'єднавчим Собором, а тоді уже і до вручення томосу. 

Читайте також:

"Томос для України. Що буде з церквою після отримання автокефалії"

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській церкві.

Також Синод зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української автокефальної провославної церкви Макарія.

Глава УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що у найближчий час відбудеться об’єднавчий Архієрейський собор для створення єдиної Української помісної церкви.

У Російській православній церкві пообіцяли жорстку відповідь її Синоду на дії Константинополя щодо України.

13 жовтня президент РФ Володимир Путін обговорив з постійними членами Ради безпеки Росії ситуацію навколо процесу надання автокефалії українській церкві.

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що в разі гонінь проти Української православної церкви Московського патріархату Росія буде захищати інтереси православних, "як захищає інтереси російськомовних".

14 жовтня президент України Петро Порошенко заявив, що після рішення про автокефалію "не буде жодного тиску" на вірян, які вирішать залишитися у церковній структурі, що зберігає єдність з РПЦ. За словами президента, держава також "захистить права тих священників та вірян МП, які вирішать піти з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити єдину православну помісну церкву".