Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Порошенко: Гарантую, "державної церкви" не буде

Неділя, 14 жовтня 2018, 10:16
Порошенко: Гарантую, державної церкви не буде

Після отримання томосу в Україні не буде "державної церкви".

Про це 14 жовтня під час виступу на Софійській площі заявив президент України Петро Порошенко. 

"У нас не було, немає і не буде "державної церкви". І в освячену томосом православну церкву ніхто  нікого не "запрошуватиме" силоміць. Це питання вільного вибору кожного віруючого. ... Я гарантую, що не буде жодного тиску, буде збережено право своєї дороги до бога кожного українця, що влада поважатиме вибір тих, хто вирішить залишитися у тій церковній структурі, яка зберігає єдність з РПЦ. Це їх вибір, і його треба поважати", - зазначив глава держави. 

Порошенко при цьому додав, що "так само гарантує", що держава захистить права тих священників та вірян церкви московського патріархату, які "добровільно вирішать з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити єдину православну помісну церкву". 

"Спільна розбудова незалежної церкви не може бути підставою для розбрату і протистояння, насильства. Як тільки побачите людей, які закликають "взяти" Києво-Печерську лавру, храм чи монастир - знайте, то московська агентура! Не дозволимо Кремлю розпалити релігійну війну всередині держави", - заявив президент. 

Глава держави додав, що участь у Соборіпісля якого обраний предстоятель української помісної церкви отримає томос, візьме також група єпископів церкви московського патріархату, "які між кремлівською зіркою і хрестом обрали хрест, а між Україною і РФ - обрали Україну". 

"Вселенський Патріархат остаточно проголосив незаконною московську анексію київської митрополії, здійснену ще наприкінці сімнадцятого століття. Ясно й недвозначно ним заявлено, що Російська Православна Церква не має канонічних прав щодо православної церкви в Україні, і наша УПЦ не має підпорядкування РПЦ, а Україна не була, не є і не буде канонічною територією російської церкви", - заявив Порошенко.

Також президент зазначив, що питання Томосу і автокефалії для української православної церкви "виходить далеко за межі церковного життя".

"Це питання нашої незалежності, питання нашої нацбезпеки, питання нашої державності. Це питання всієї світової геополітики. І якщо це не так, то чому тоді рішення Вселенського патріарха позавчора обговорювалася на Раді безпеки Російської Федерації під головуванням Путіна?", - додав Порошенко.

Він зауважив, що реакція Москви на рішення Синоду і дії Києва "свідчить, що ми -  на правильному шляху". 

За словами глави держави, автокефалія є частиною "державницької проєвропейської та проукраїнської стратегії, яку ми послідовно втілюємо в життя протягом останніх 4,5 років". 

"І, наголошую, будемо впроваджувати й надалі. ... Автокефалія - з того ж ряду, що й наше прагнення до вступу до ЄС і НАТО. Це основа нашого власного шляху розвитку, розвитку України і розвитку української нації... ", - підсумував президент.

Читайте також:

"Що таке томос і чи потрібна для нього згода Російської церкви"

Патріарх Філарет: Якщо томосу нам не дадуть, то це означає, що Москва перемогла Вселенського патріарха

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
16:32
фотоАфриканський пил дістався Києва
16:16
Мега-курорт, або мега-екологічна катастрофа. Як пов'язаний з Коломойським проєкт може знищити дику природу Карпат
16:10
"Мертві душі" та гроші повз бюджет: очільниця НАУ розповіла, які проблеми треба вирішити у виші
16:05
Справа про оборудки із землею: крім Сольського, підозру отримав його заступник
15:54
Російські силовики взялися за заступника Шойгу після спецоперації ГУР – джерела
15:31
"Село, якого більше немає": оператори показали відео із розбомблених Кринків на лівому березі Херсонщини
15:08
Єврокомісія "взяла до уваги" рішення МЗС щодо консульських послуг чоловікам мобілізаційного віку
15:06
ОПЕК пропонує Намібії підтримку з надією на її приєднання до організації
15:02
У Львові затримали військового, який за хабар обіцяв відправити мобілізованого в тил
14:57
ЗМІ: Франція пропонує ЄС нові санкції для боротьби з російською дезінформацією
Усі новини...