Порошенко прокоментував передачу Андріївської церкви Вселенському патріарху

Вівторок, 16 жовтня 2018, 14:43

Президент Петро Порошенко заявив, що рішення про передачу Андріївської церкви Вселенському патріарху погоджено з церковними ієрархами та сприятиме прискоренню отримання томосу про автокефалію Української православної церкви.

Про це він розповів під час робочої поїздки на Львівщину, де він відвідав Міжнародний центр миротворчості та безпеки, передає "Укрінформ".

"Для того, щоб у Церкви-Матері, Вселенського патріарха була церква, де він зможе молитися, де будуть проходити служби Божі Вселенського патріархату, за погодженням з церковними ієрархами було прийнято це рішення, і я збираюся ініціювати це питання в парламенті", - сказав президент.

За його словами, це рішення сприятиме прискоренню отримання томоса.

Крім того Порошенко запевнив, що наразі держава та він як президент уже зробили майже все можливе для отримання автокефалії, та підкреслив, що тепер настав час для "відповідних і відповідальних кроків" з боку церковних ієрархів.

Він додав, що атмосфера, яка панує нині в Україні, дає йому підстави для "твердого оптимізму".

Як повідомлялося, 16 жовтня представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що у найближчі дні Петро Порошенко зареєструє законопроект, яким пропонується передати у постійне користування Вселенському патріарху Андріївську церкву.

Читайте також: "Томос для України. Що буде з церквою після отримання автокефалії"

11 жовтня Синод Вселенського патріархату підтримав надання автокефалії Українській церкві.

Також Синод зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та предстоятеля Української автокефальної православної церкви Макарія.

Глава УПЦ Київського патріархату Філарет заявив, що у найближчий час відбудеться об’єднавчий Архієрейський собор для створення єдиної Української помісної церкви.

У Російській православній церкві пообіцяли жорстку відповідь її Синоду на дії Константинополя щодо України.

13 жовтня президент РФ Володимир Путін обговорив з постійними членами Ради безпеки Росії ситуацію навколо процесу надання автокефалії українській церкві.

Прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що в разі гонінь проти Української православної церкви Московського патріархату Росія буде захищати інтереси православних, "як захищає інтереси російськомовних".

14 жовтня президент України Петро Порошенко заявив, що після рішення про автокефалію "не буде жодного тиску" на вірян, які вирішать залишитися у церковній структурі, що зберігає єдність з РПЦ. За словами президента, держава також "захистить права тих священників та вірян МП, які вирішать піти з-під Москви, щоб разом з іншими православними творити єдину православну помісну церкву".