Голова НСЖУ назвав незаконним втручання Ради в діяльність телеканалів

Четвер, 4 жовтня 2018, 15:31

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко вважає неправомірною ініціативу Верховної Ради запровадити санкції щодо телеканалів "112 Україна" та NewsOne.

"Це небезпечний прецедент, коли щодо українського засобу масової інформації або щодо двох ЗМІ пропонується діяти не в правовий спосіб, а прийнято політичне рішення – і закликають Раду національної безпеки застосувати певні санкції", – заявив він у коментарі телеканалу "112 Україна".

"Фактично ми говоримо, що і Newsone, і "112-й" канал – це українські медіа, власники і менеджери працюють в українському правовому полі. І це правове поле передбачає або звернення до суду про діяльність журналістів і телеканалів, або рішення регулятора – Нацради", – додав Томіленко.

На думку голови НСЖУ, депутати могли б висловити незгоду з редакційною політикою, але таке рішення – це "хаос щодо медіарегулювання в Україні".

Він наголосив, що потрібні докази того, що канали загрожують національній безпеці України.

На думку Томіленка, спроба заборонити діяльність двох каналів – це спроба застосувати санкції, що були сприйняті у суспільстві як інструмент боротьби з російськими медіа, "спроба під ці санкції затягти українські медіа".

Він додав, що ухвалення постанови №9157 – це "політичне рішення, але прогнозувати рішення Ради національної безпеки й оборони поки складно".

"Будь-хто, хто при владі, хоче звузити простір критики", – зазначив Томіленко і наголосив, що перед виборами загострюється боротьба.

Голова НСЖУ також висловив свою позицію у Facebook: "Сьогодні парламент закликав у позазаконний спосіб закрити два українські телеканали. Якщо 112 і NewsOne є українськими медіа-підприємствами і працюють в українському правовому полі, то чому народні депутати вирішили, що зупинити їх мовлення можна політичними голосуваннями?".

"Претензії до редакційної політики, до сюжетів, до ведучих, до менеджменту, до гостей – се це є предметом судових позовів (якщо є склад злочину). Дотримання умов ліцензій – сфера відповідальності Нацради з питань телебачення і радіомовлення. Саме суди і Нацрада регулюють діяльність українських телеканалів, а не політики", – наголосив Томіленко.

Він вказав, що в часи Віктора Януковича можна було назбирати голоси за закриття "5-го" телеканалу, а в часи Леоніда Кучми – за блокування "Української правди" чи "Дзеркала тижня", але цього не робили.

Томіленко також зазначив, що зараз у Києві перебуває делегація Freedom House із Вашингтона, і для неї постанова Верховної Ради – "яскравий приклад українських реалій".

За його словами, НСЖУ натомість пропонувала б парламенту провести парламентські слухання з питань безпеки журналістів, роздержавити комунальні газети й заслухати звіт міністра інфраструктури Володимира Омеляна щодо "свідомої політики ПАТ "Укрпошта" на утиск українських газет".

Олена Рощенко, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування