Головні новини дня – за 60 секунд

Четвер, 4 жовтня 2018, 21:04

Рада ухвалила у першому читанні законопроект про мову, гарячу воду жителям Києва зможуть повернути не раніше, як через два тижні, Нідерланди заявили про висилку 4 росіян, які готували кібератаки – новини, які обговорювали 4 жовтня.

Про закон про українську мову

Верховна рада ухвалила у першому читанні доопрацьований законопроект про мову в Україні. Його внесли аж 77 депутатів. Ми вирішили пояснити, якою буде мовна політика в країні, якщо цей документ стане законом:

Спроби запровадження в Україні офіційної багатомовності провокують мовний розкол і спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу. За документом, кожен громадянин України має володіти українською, як і той, хто претендує на наше громадянство.

Мова освіти - українська. Нацменшинам та корінним народам, гарантують право на навчання в комунальних школах та садочках мовою нацменшини чи відповідного корінного народу поряд з українською.

Супровід культурно-мистецьких та видовищних заходів має бути українською. Театральну виставу іноземною мовою у державному чи комунальному театрі супроводжують субтитри українською.

Друковані ЗМІ в Україні видають українською. Можна видавати газету чи журнал у двох чи більше мовних версіях, одна з яких має бути державною мовою.  Видавництва мають видавати українською не менше 50% від усіх виданих ними упродовж року назв книжкових видань.

Про гарячу воду

Погані новини. Повернути гарячу воду жителям Києва зможуть не раніше, як через два тижні.

За словами профільного заступника мера Києва Петра Пантелєєва, відновити гаряче водопостачання зможуть лише після укладання мирової угоди з НАК "Нафтогаз", а це можливо лише після 10 жовтня.

Таким чином, щонайменше до 17 жовтня кияни ще будуть без гарячої води.

Про Угорщину та дипломатів

МЗС України повідомило посла Угорщини в Україні Ерно Кешкеня, що консула Угорщини у місті Берегове оголошено персоною нон грата. Угорщина вирішила вислати українського консула у відповідь на аналогічний крок Києва.

О Венгрии и дипломатах

МИД Украины сообщил послу Венгрии в Украине Эрно Кешкеню, что консул Венгрии в городе Берегово объявлен персоной нон грата. Венгрия решила выслать украинского консула в ответ на аналогичный шаг Киева.

Про сумнівні законопроекти

У Верховній Раді зареєстрували законопроект № 9148, яким хочуть дозволити необмеженій кількості працівників силових структур (СБУ, Нацполіції, Нацгвардії, податкової та ін.) подавати засекречені декларації замість відкритих і уникати їх перевірки.

Одночасно силовикам і розвідникам залишають можливість засекретити електронні декларації всіх: від публічних керівників до бухгалтерів. Подавати декларації планують у визначеному цими ж органами порядку, наприклад, у власні закриті системи декларування.

Про російських шпигунів

Сьогодні прямо таки багато новин на цю тему.

Нідерланди заявили про висилку 4 росіян, які готували кібератаку на Організацію із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ). Організація досліджувала хімічну атаку на екс-розвідника Росії Сергія Скрипаля у Великій Британії.

А ще міністр оборони Нідерландів Анк Бейлевелд заявила, що російські спецслужби здійснили спробу викрасти документи про розслідування катастрофи авіалайнера Boeing 777 рейсу МН17 над Донбасом.

А МЗС Британії звинуватило ГРУ РФ у організації "невибіркових та безрозсудних" кібератак по всьому світу, спрямованих проти політичних інститутів, бізнесу, медіа і спорту. У міністерстві закордонних справ Канади розповіли, що приєдналися до своїх союзників у виявленні та викритті серії злочинних кібероперацій російськими військовими.

Також стало відомо, що полковник ГРУ РФ Анатолій Чепіга, якого Велика Британія підозрює в отруєнні сім'ї Скрипалів, був одним із ліквідаторів, група яких у 2015 році вбила чеченського польового командира з "непримиримих" Абдулвахіда Едельгерієва.

Про інші важливі новини

Гусовського облили зеленкою у Київраді: 19 затриманих. Рада не знайшла голосів для зняття недоторканності з Дунаєва та просить РНБО ввести санкції проти "112 Україна" та NewsOne. Патрульних "озброять" американськими вимірювачами швидкості. Сенат США визнав Голодомор геноцидом українського народу.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування