Медведчук бореться з забороною російськомовного культпродукту у Львові

Понеділок, 8 жовтня 2018, 15:18

Організація Віктора Медведчука "Український вибір – Право народу" оскаржує в суді мораторій на публічне використання російськомовного культурного продукту у Львівській області.

Про це повідомляє прес-служба цієї організації.

В "Українському виборі" Медведчука вважають відповідне рішення Львівської обласної ради антиконституційним, дискримінаційним і таким, що утискає "права російськомовних громадян".

За його твердженням, мораторій порушує: 10 статтю Конституції України; 43 статтю закону "Про місцеве самоврядування в Україні"; 4, 5 і 10 статті закону "Про культуру"; 1 статтю закону "Про національні меншини в Україні"; 1, 2, 6 статті закону "Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні".

Також, додає "Український вибір", рішення облради йде в розріз із рішенням Конституційного Суду від 14 грудня 1999 року про тлумачення положень статті 10 Конституції щодо застосування державної мови органами державної влади, органами місцевого самоврядування та використання її у навчальному процесі в навчальних закладах України.

Крім того, мораторій нібито порушує рамкову конвенцію Ради Європи про захист національних меншин та Європейську хартію регіональних мов або мов меншин.

"Рішення Львівської обласної ради якнайкраще демонструє, що політики, одержимі русофобською істерією, не зупиняться ні перед чим: ні перед тотальним наступом на конституційні права громадян, ні перед порушенням міжнародних нормативно-правових актів, які Україна ратифікувала, тим самим взявши на себе зобов'язання виконувати їх", – заявляють у Медведчука.

"Настільки цинічне і брутальне нехтування правами громадян неприпустиме в цивілізованому суспільстві (тим більше в країні, яка, як переконують нас представники влади, рухається шляхом демократії й досягнення європейських стандартів)", – іронізують там.

"Український вибір" вимагає визнати протиправним і недійсним рішення Львівської облради від 18 вересня і призупинити його дію в порядку забезпечення судового позову.

Організація додає, що також бореться в суді проти знесення у Львові Монумента бойової слави радянських Збройних сил.

Віктор Медведчук є кумом президента Росії Володимира Путіна і займає проросійську позицію. "Український вибір" стояв на позиціях федералізації України, коли Російська Федерація анексувала Крим та спровокувала сепаратизм і бойові дії на Донбасі.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування